Banca Mondială le dă peste nas contestatarilor guvernării Ponta

| 20 oct, 2014

Creșterea de aproape zece procente în ceea ce privește „Eficența guvernării” este semnificativă și recunoaște performanțele actualului guvern.

Aflându-ne în plină campanie prezidențială, majoritatea contracandidaților premierului Victor Ponta încearcă din răsputeri să dovedească faptul că politicile actualului guvern nu sunt adecvate, mai ales în ceea ce privește zona economică. Și, totuși, dacă ne uităm la cum a evoluat economia României în ultimii doi ani și jumătate, vedem că toate aceste critici nu au nicio bază reală, fiind simple speculații.

De exemplu, Banca Mondială a publicat recent The Worldwide Governance Indicators (WGI), raport care adună date relevante despre situația din 215 țări ale lumii și în care România a înregistrat un salt spectaculos. Cel mai important capitol unde țara noastră a avut conform analizei o evoluție pozitivă este cel legat de „Eficiența guvernării”, indicator care surprinde percepția asupra calității serviciilor publice, calității serviciilor civile și gradul de independență față de presiunile politice asupra calității și implementării politicilor publice, precum și credibilitatea angajamentului guvernului față de aceste politici. Raportul privește perioada 1996-2013 și este semnificativ că la „Eficența guvernării”, România a crescut cu aproape 10%, exact în perioada 2012-2013. De asemenea, scorul de 52,6% reprezintă cel mai mare nivel de încredere în ceea ce privește politica economică a unui executiv de la București, din oricare an începând cu 1996.

Analiza Băncii Mondiale este importantă din două puncte de vedere. În primul rând, instituția nu poate fi acuzată de partizanat, ea producând analize și recomandări obiective în ceea ce privește situația economică mondială. În al doilea rând, The Worldwide Governance Indicators (WGI) reprezintă un raport global multi-anual care nu constitie o simplă poză a ceea ce s-a întâmplat într-un an. În schimb, în raportul Băncii Mondiale avem o serie de indici legați de economie și de relația dintre actul de guvernare și creșterea sa ce sunt analizați pe niște perioade lungi, reieșind astfel o sinteză în legătură cu evoluția economiei și politicilor economice dintr-o țară dată.

Faptul că în acest context, în care vorbim de trenduri mari analizate pe o periodă de aproape douăzeci de ani, se arată foarte clar că, în România, calitatea politicilor economice a înregistrat un salt spectaculos de la venirea la putere a cabinetului Ponta, reprezintă o validare a măsurilor economice luate de guvern. Creșterea de aproape zece procente în ceea ce privește „Eficența guvernării” este semnificativă și recunoaște performanțele actualului guvern.

Astfel, este validată politica dusă de actualul premier, bazată atât pe nevoia unui buget echilibrat cât și pe filosofia că statul trebuie să reprezinte prin acțiunile sale un motor de creștere. De asemenea, raportul Băncii Mondiale arată, fără drept de apel, cât de performantă este guvernare Ponta.

Rezultatele economice ale României din ultimii ani reprezintă fără îndoială o performantă greu de egalat. Iar faptul că instituții precum Banca Mondială le validează ar trebui să ne bucure, din moment ce astfel țara noastră devine atractivă  pentru investitori. În final, cabinetul Ponta a demosntrat ce poate face un executiv hotărât și adept al unor măsuri inteligente pentru o economie națională, chiar și într-un interval de timp relativ scurt.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 oct, 2014
Ion
Manipulare
Manipulati prim omisiune.
Specific pentru o publicatie de mana a III-a. Documentul respectiv, daca ati avut inteligenta si curiozitatea jurnalistica necesara sa il cititi, mai contine si alte grafice, referitoare la coruptie de exemplu
20 oct, 2014
Adrian Razvan
Munca la domiciliu
Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi.
Cerinte:
- cunostinte minime PC
- necesar calculator
- conexiune internet
- varsta minima 18 ani
- rabdare
- seriozitate si perseverenta
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Program part-time.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Cereti detalii la adresa de e-mail: [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!
20 oct, 2014
Moroiu Inel
Anunt
As dori sa stiu din ce regiune doriti sa fie operatorii si in plus doresc sa fie un lucru serios, nu doar o gluma

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ