Banii țării se împart în biroul lui Dragnea. O nouă rundă de negocieri

| 06 feb, 10:05

După două zile de dezbateri incinse în biroul de la Camera Deputaților al lui Liviu Dragnea, negocierile vor fi reluate miercuri împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

Liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE s-au reunit marţi în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, discuţiile vizând proiectul de buget pe 2019. La discuții au participat Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici, dar și "locotenenții" lui Tăriceanu, Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian, fost ministru de Finanțe sau liderul UDMR, Kelemen Hunor. Ca și la alte discuții aprinse pe buget, nu a fost considerată necesară prezența premierului Viorica Dăncilă.

Şedinţa coaliţiei de guvernare, în care s-a discutat pe marginea proiectului de buget pe 2019, s-a încheiat, după aproximativ 3 ore.

Discuţiile vor continua însă şi miercuri, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

Potrivit unor surse politice, miercuri, la ora 10,00, va avea loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare.

"Mâine îi chemăm pe cei de la Transporturi. (...) Mâine vrem să ne mai întâlnim cu Asociaţia Municipiilor, să mai discutăm şi cu ei. (...) S-ar putea să vină AMR-ul aici. (...) Mâine o să discutăm infrastructura rutieră, feroviară", au precizat sursele citate.

De asemenea, la întâlnirea coaliţiei vor participa şi reprezentanţi ai UDMR, au menţionat sursele.

UPDATE 19.00. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și ceilalți doi lideri ALDE Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian au părăsit biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaților.

La ședința cu șeful PSD au rămas ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici și consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov. Potrivit Realitatea TV, la şedinţă participă încă reprezentanţi ai UDMR. Nemulțumirea UDMR este legată de bugetele alocate autorităților locale.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a ajuns la discuţiile din Parlament, în jurul orei 14.00. Odată cu Toni Greblă a intrat la discuţii şi secretar de stat pentru relaţia Parlamentul, din cadrul Ministerului Justiţiei, Marian Moţ. Întâlnirea din biroul lui Dragnea a început în jurul orei 12.00, primul venit fiind Eugen Teodorovici.

La întâlnire participă şi Mircea Drăghici, propus de premierul Viorica Dăncilă pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Lipsește de la dezbaterea proiectului de buget chiar premierul.

Forma actuală a proiectului de buget nu va fi schimbată în Guvern, informează Realitatea TV, dar vor fi aduse amendamente majore în Parlament, care vor viza inclusiv reducerea bugetelor serviciilor secrete.

Kelemen Hunor spune că actuala formă a bugetului de stat pe 2019 nu este acceptată de formaţiunea sa.

Potrivit lui Kelemen Hunor, probema o constituie transferarea tuturor cheltuielilor sociale la administraţiile locale, ceea ce face ca bugetele să devină dezechilibrate. Astfel, spune liderul UDMR, cel puţin o parte din cheltuielile sociale, precum alocaţiile copiilor ar trebui să rămână la centru.

„Noi am făcut calcule în câteva judeţe, câteva localităţi şi de la 60 de milioane în minus până la 11, 7, 18, 21 milioane sunt multe variante, fiindcă tot ceea ce înseamnă protecţia copilului, tot ceea ce înseamnă banii pentru persoane cu handicap, plus personalul neclerical înseamnă mult ca şi sume ce trebuie plătite, decât sumele care rămân la nivelul local. De aceea noi am spus: O recalculare, o rediscutare a acestor sume, inclusiv dacă se poate să revenim în ceea ce priveşte alocaţiile pentru copii şi celelalte cheltuieli la nivel central împărţite aşa cum era până acum", a spus preşedintele UDMR, la Parlament.

Luni seara, liderii coaliţiei PSD - ALDE şi premierul Viorica Dăncilă au discutat pe tema bugetului peste trei ore.

În principal, s-a discutat problema alocărilor bugetare pentru comunităţile locale, în contextul în care săptămâna trecută Asociaţia Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi a solicitat Guvernului să asume integral de la bugetul de stat cheltuielile privind sistemul de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, conform programului de guvernare.

Tag-uri: buget, buget 2019
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ