Barack Obama, dezamăgit de o decizie a Curţii Supreme ce priveşte legea electorală

| 25 iun, 2013

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat marţi 'profund dezamăgit' de o decizie a Curţii Supreme a SUA care a invalidat o prevedere cheie a legii electorale având ca obiectiv combaterea unui eventual reviriment al segregării rasiale într-o serie de state americane, relatează AFP

"Decizia de azi pune sub semnul îndoielii decenii de bune practici ce asigură respectarea corectitudinii votului, mai ales în regiuni unde discriminarea a fost foarte prezentă de-a lungul istoriei", a afirmat într-un comunicat liderul de la Casa Albă.

"Chiar dacă decizia de azi constituie un recul, nu înseamnă sfârşitul eforturilor noastre de a pune capăt discriminării în procesul electoral. Fac apel la Congres să adopte o legislaţie care să asigure acces egal la urne pentru toţi americanii", a continuat el.

Cea mai înaltă instanţă a ţării a fost chemată să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea unei legi federale promulgate în 1965, care interzice orice formă de discriminare rasială la urne. Un articol al acestei legi, care a fost înnoită de Congres în 2006 pentru 25 de ani, cerea avizul Washingtonului pentru orice reformă a codului electoral din nouă state americane, îndeosebi din sud, cunoscute pentru trecutul lor segregaţionist.

În decizia aprobată de cinci judecători din totalul de nouă ai Curţii Supreme, aceasta a apreciat drept depăşită metoda utilizată pentru a stabili zona de aplicare a legii - cele nouă state fiind selectate pentru tendinţa lor către rasism, acestora adăugându-li-se districte din alte şapte state - şi a făcut la rândul său apel la Congres să aducă la zi aceste criterii.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ