Băsescu, Antonescu şi Weber, premiaţi ironic la Cheful Presei

| 09 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a primit premiul "Cură de repaus TV",  Crin Antonescu a primit distincţia "Preşedintele Made in China", iar Renate Weber a câştigat premiul "Toţi pumnii noştri", la gala Cheful Presei, organizată ieri de FreeEx-ActiveWatch, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

Anul acesta, cea de-a 13-a ediţie a Chefului  Presei a avut ca temă "Marea infiltrare". În cadrul evenimentului au fost acordate atât premii pentru cei care, în anii trecuţi, erau numiţi repetenţi ai libertăţii de exprimare, cât şi premii pentru persoane sau redacţii care au realizat lucruri remarcabile în sensul dezvoltării calităţii media.

Primul premiu acordat la Cheful Presei a fost "SRI - cel mai puternic trust de presă din România", care a revenit Serviciului Român de Informaţii. "În 2012, SRI a recunoscut public că a avut un agent infiltrat în redacţia Jurnalul Naţional.În precaritatea în care se zbat companiile media, singura agenţie de presă fără probleme financiare a rămas SRI", a spus Mircea Toma.

În motivare, jurnaliştii arată, ironic, că salută iniţiativa SRI de a pune la dispoziţia redacţiilor ziarişti cu o dublă competenţă, care-şi permit să scrie fără teama că şi-ar pierde celălalt salariu.

Preşedintele Traian Băsescu a primit premiul "Cură de repaus TV", deoarece, spun jurnaliştii, a găsit un nou argument pentru a include presa în rândul vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale. "Pentru că nici noi nu vrem o Românie dezbinată, îi recomandăm politicianului o 'Cură de repaus TV'. Să verifice dacă, după o lună fără B1 TV şi fără Antena 3, fără Badea, Gâdea, Turcescu şi Mircea Marian, va descoperi că Dan Voiculescu şi Crin Antonescu sunt, de fapt, nişte băieţi de treabă", se arată în motivaţie.

Crin Antonescu a primit premiul "Preşedinte Made in China", deoarece "preşedintele interimar Crin Antonescu a tratat libertatea de exprimare, jurnaliştii, serviciile de informaţii şi funcţia de preşedinte de ţară ca pe nişte piese din plastic ale unei jucării numite România, pe care o trânteşti de marginea căruciorului până se împrăştie".

Renate Weber a ridicat premiul "Toţi pumnii noştri", "pentru curajul de a proteja informarea publicului de informatori". ActiveWatch a propus un amendament la iniţiativa eurodeputatei Renate Weber privind libertatea mass-media în UE şi anume să se ia măsuri legislative de interzicere la nivelul statelor membre a infiltrării în redacţii a agenţilor sub acoperire din serviciile de informaţii.

Majoritatea premianţilor nu au fost prezenţi la gală, excepţie făcând echipa tvrinfo.ro, Mihai Bumbeş şi Renate Weber.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ