Băsescu: Cei care cred că Transilvania ar putea fi obiect de negociere nu fac decât să dezamăgească

| 15 aug, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Oarba de Mureş, că Transilvania nu este obiect de discuţie, de negociere, iar cei care consideră altfel nu fac decât să dezamăgească.

'Trebuie să înţelegem toţi că patriotismul este un lucru pe care nu ţi-l dă nimeni, ci îl ai sau nu-l ai şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta că Transilvania ar putea face obiect de discuţie, obiect de negociere, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor", a spus Băsescu, care a participat la cea de-a III-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic ''La Oarba şi la Iernut''.

El a precizat că nu încetează să evoce această întâmplare, pentru că, în calitate de şef de stat, a fost un şoc acea declaraţie şi acesta este motivul pentru care a făcut din prezenţa la Oarba de Mureş o prioritate.

"Nu este uşor să uiţi istoria. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi că Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român n-a dat nici bani, nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania. Am venit aici în primul rând din respect pentru cei care s-au jertfit în septembrie - octombrie 1944 pentru Transilvania, în general, şi pentru Transilvania de Vest, în special", a afirmat şeful statului.

Europarlamentul Tokes Laszlo i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

Afirmaţiile lui Tokes Laszlo au fost făcute în contextul în care a răspuns la o întrebare referitoare la unitatea şi solidaritatea maghiarilor de pretutindeni, punctând că este nevoie de acest lucru dar trebuie văzut care este preţul pentru realizarea acestei unităţi.

'Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate. Îl rugăm pe Viktor Orban şi Guvernul său să construiască acest sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să oferiţi protecţie, să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Europarlamentarul a mai spus că trebuie căutaţi specialişti care să creeze un steag al Transilvaniei, "aşa cum are Secuimea" şi să se meargă mai departe pe calea autonomiei

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ