Băsescu, după clasarea dosarului Revoluţiei: Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l

| 23 oct, 22:55

Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat, vineri, pe pagina sa de Facebook, un clip în care apare când îi reproşa, în 2009, Laurei Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că s-au închis dosarele Revoluţiei şi Mineriadei şi nu s-a stabilit cine a tras în oameni şi cine sunt vinovaţii. Postarea lui Băsescu vine în contextul în care  procurorii militari de la Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

Decizia nu este insa definitiva.

Totodată, în acelaşi clip apare şi un fragment cu declaraţiile lui Ion Iliescu dintr-un documentar, difuzat de TVR, referitor la Revoluţie şi mineriadă. În acest interviu Ion Iliescu admitea că revoluţionarii "s-au împuşcat între ei".

"Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l", a scris Băsescu.

După fragmentul cu Ion Iliescu urmează o discuţie care a avut loc la Cotroceni, în septembrie 2009, când Traian Basescu a mediat dialogul între Asociatia 21 Decembrie 1989 si Parchetul ICCJ, condus la acea vreme de Laura Codruţa Kovesi. Atunci, fostul şef al statului a avut câteva contre cu Kovesi legate de dosarele Revolutiei si Mineriadei.

După ce Băsescu i-a cerut să comunice daca exista o speranta că aceste dosare vor fi duse la finalizare, procurorul general a replicat ca depinde de ceea ce intelege Traian Basescu prin "speranţă", dar nu poate promite o solutie.

Acelaşi material video a fost distribuit pe Facebook, la scurt timp, şi de Elena Udrea care precizează că: "În dosarul Revoluţiei nu s-a cerut arestarea preventivă, ba chiar astăzi, după 26 de ani, s-a dat NUP sub perdeaua de fum a audierilor din dosarul Mineriadei. În schimb, mie mi se cere a treia oară arestarea preventivă".

Încă de la începutul anului, Traian Băsescu a lansat atacuri dure la adresa procurorului general Tiberiu Niţu. Fostul preşedinte l-a acuzat că a tras la revoluție în populație. Traian Băsescu a declarat că se simte "hăituit" de șefii de parchet.

Procurorii de la Parchetul Militar au decis clasarea dosarului privind Revoluția din Decembrie 1989, anunţă Ministerul Public. Conform sursei citate, decizia a fost luată de procurorii militari Marian Tudor, Codruț Mihalache și Claudiu Culea.

Printre motivele de închidere a dosarului Revoluției se află: s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, există autoritate de lucru judecat, faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, a intervenit amnistia.

Ordonanța de clasare poate fi contestată la procurorul șef al Parchetului Militar și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul Revoluţiei a ajuns în aprilie 2011 la Secţia de urmărire penală a Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Secţia Parchetelor Militare (SPM) şi-a declinat competenţa de soluţionare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 oct, 08:38
Elena Toma
Nu iti trebuie experienta sau cunostinte de specialitate! Trebuie doar sa ai calculator si conexiune la internet. Este usor ceea ce ai de facut! Noi te invatam totul, pas cu pas si simplu! Te vei bucura cand vei vedea imediat rezultate! Pentru mai multe detalii, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ