Băsescu e într-o realitate paralelă față de comunitatea internațională

| 10 oct, 2013

De când și-a rezervat spațiu de emisie la toate televiziunile din România, Traian Băsescu face concurență emisiunilor de după-amiaza ale lui Măruță și Gherghe.

Mulți probabil s-ar aștepta să fie o diferență de la cer la pământ între ceea ce spune șeful statutului și ceea ce discută personajele mioritice ale țării noastre la cele două emisiuni de divertisment. Însă, cei care au urmărit măcar una dintre ieșirile președintelui și-au dat seama că acesta este într-o altă dimensiune, în special din cauza unora dintre fabulațiile pe care le prezintă.

Un subiect pe care l-a abordat zilele acestea în cuvântarea de la ora șase a fost legat de relații internaționale și de politica externă a României. Nu putea să lipsească din discursul lui Băsescu problema siriană, asupra căreia a preferat să insiste în intervențiile sale. După gândirea lui Băsescu, ceea ce se întâmplă acum în cazul Siriei este un dialog între Statele Unite, Rusia și guvernul de la Damasc. Mai mult decât atât, Băsescu a ținut să îl critice pe Ponta pentru că și-a permis să iasă public și să adopte aceeași poziție precum cea a partenerilor internaționali și nu poziția lui, de așa zisă prudență.

Totodată, Băsescu l-a criticat pe Ponta pentru că s-a pronunțat pe subiectul Siria. Șeful statului consideră că dacă ar fi tăcut și ar fi susținut același lucru ca și el, atunci România ar fi fost într-o altă situație în acest moment. La ce situație se referă președintele este greu de înțeles pentru că România nu avea un interes direct în Siria.

De fapt, ceea ce Băsescu omite să ia în considerare, sau probabil nu are informațiile necesare, este faptul că la nivel internațional în urma discuțiilor dintre Statele Unite, Rusia și ceilalți membri ai Consiliului de Securitate al ONU, s-a ajuns la un compromis pentru a se evita un conflict în Siria. Astfel, niciun stat care s-a exprimat cu privire la regimul sirian nu și-a retras afirmațiile. Prin compromisul la care s-a ajuns cu privire la Siria, anume acela ca autoritățile de la Damasc să renunțe la arsenalul nuclear, s-au salvat viețile civililor care ar fi fost prinși în tirul de atacuri ce ar fi urmat.

Abilitățile lui Băsescu în domeniul relațiilor internaționale pare că au dispărut, asta dacă le-a avut vreodată. Afirmațiile lui potrivit cărora totul este lapte și miere între Statele Unite și Siria, iar România este statul care și-a permis să condamne regimul lui al-Assad, se lovesc de declarațiile oficialilor americani. Aceștia au spus recent că nu renunţă la poziţia lor cu privire la necesitatea renunţării la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

De asemenea, Băsescu uită să menționeze faptul că, spre deosebire de alți șefi de stat, el avea relații strânse cu al-Assad. Aceste relații de „prietenie” între Băsescu și al-Assad ne-au făcut să fim printre ultimele state care și-a menținut ambasada atunci când mai multe țări europene au sancționat crimele împotriva rebelilor prin retragerea ambasadorilor. Totodată, relația lui Băsescu cu al-Assad ne-a pus într-o lumină negativă în fața partenerilor internaționali. De aceea, ieșirea premierului a fost mai degrabă un semnal pozitiv față de partenerii noștri.

Întrebarea logică în acest moment este, oare cum sunt văzute aceste declarații ale lui Băsescu cu privire la relațiile SUA cu Siria, de către oficialii de la Washington?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2013
sirius
Bine bai comunisto, stim deja, Basescu e de vina! Pentru "dezastrul" din tara, pentru criza economica pe plan mondial, pentru Siria si pentru Apocalipsa! Pentru toate!
10 oct, 2013
cantautor
1.Decizie a ONU,nu exista.2.Nato,nu participa.3.premierul britanic nu a obtinut avizul parlamentului pentru interventie.4.in Siria sunt peste 10.000 romani.
Geoana,Ponta si Antonescu,ar fi plecat la razboi….
Polonia nu va participa la o intervenţie militară în Siria, deoarece o astfel de operaţiune nu va aduce rezultatele scontate, a declarat miercuri premierul polonez, Donald Tusk, citat de AFP.
Rusia a afirmat că o soluţie militară în Siria va destabiliza statul şi întregul Orient Mijlociu, Moscova împiedicând orice iniţiativă a Consiliului de Securitate privind o acţiune represivă împotriva aliatului său.
Italia a respins marţi posibilitatea unei intervenţii militare în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, apreciind că singura opţiune este "o soluţie politică negociată", relatează AFP.
Belgia nu este „convinsă", încă, de legitimitatea unei intervenţii militare în Siria şi solicită informaţii din partea ţărilor care afirmă că deţin probe privind folosirea de arme chimice de către regimul de la Damasc, a declarat miercuri şeful diplomaţiei belgiene, citat de AFP.
10 oct, 2013
Cornelia
Alexandro!!!!!!!
Pana acum nu am remarcat vreo reactie externa (negativa)la activitatea presedintelui! Reactii la activitatea lui Pinocchio insa sunt multiple si cu repercursiuni asupra noastra,a tuturor.....Pentru un amarat de salar tu chiar spui orice cretinism?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ