Băsescu: Îmi voi apăra public fiica. Ştiu efectul mediatic a ceea ce a comunicat DNA

| 23 sep, 09:53

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că faptele de care este acuzată de către DNA fiica sa Ioana nu se susţin, adăugând că o va apăra public.

"Îmi exercitam mandatul de preşedinte la vremea aceea (în 2009 - n.r.). Nu m-am ocupat de campania electorală sau de orice altceva şi n-aş vrea să apreciez tot dosarul, pentru că pare un fi un dosar mult mai larg. Mă voi limita, însă, la a-mi apăra fiica public. Am înghiţit-o o dată, când s-a făcut dosarul fratelui meu. Am înghiţit şi când am văzut hotărârea definitivă (...), s-au luat în consideraţie strict probele împotrivă şi nicidecum şi cele care i-ar fi fost favorabile. (...) Ştiu efectul mediatic (...) a ceea ce a comunicat sau a lăsat pe surse să scape la presă DNA în cursul zilei de astăzi", a spus Băsescu, la B 1 TV. 

El a combătut acuzaţiile DNA la adresa fiicei sale: "Spre exemplu, fiica mea este acuzată de două fapte de instigare la finanţarea campaniei sau, două fapte (...) spălare de bani şi instigare la spălare de bani.(...) Nu este acuzată că a luat niciun leu de nicăieri. Să vă spun cum e cu instigarea. (...) Oamenii politici, în campanie, până la apariţia noii legi de finanţare a campaniilor, mergeau şi solicitau sponsorizări pentru campanie. Unii îţi dădeau bani pentru campanie, alţii nu-ţi dădeau. E, solicitarea de bani pentru campanie, pentru fiica mea se numeşte instigare", a susţinut fostul preşedinte. 


În ceea ce priveşte acuzaţia de spălare de bani, Băsescu a arătat că este vorba despre banii pe care un prieten al Ioanei i-a primit într-un cont de la o firmă privată. 

"Avea la vremea aceea un prieten care a primit nişte bani în cont, de la o firmă care nu este acuzată că ar fi dat ilegal acei bani, o firmă privată. Banii au fost cheltuiţi aşa cum a considerat administratorul, proprietarul firmei. Pentru că era împreună cu proprietarul firmei la acea vreme, adică trăiau împreună de câţiva ani, şi pentru că fiica mea - nu era acţionară - îi spunea una sau alta despre nevoile de campanie, s-a implicat în campanie. Indiscutabil, a ajuns, deşi nu era nici administrator, nici acţionar la firmă, că a instigat la spălare de bani. Ce spălare de bani când banii vin dintr-o firmă care i-a virat în cont? Şi spune: ăştia sunt banii, eu i-am virat, recunoaşte firma privată. Ce a făcut proprietarul firmei cu acei bani a devenit instigare de către fiica mea", a explicat Băsescu. 

Întrebat dacă ştie despre existenţa unor denunţuri ale unor oameni de afaceri în dosarul fiicei sale, Băsescu a infirmat. 

"S-a dus la DNA cu avocat hotărâtă să dea declaraţie. Şi i-a solicitat procurorului de caz: daţi-mi dosarul să mă uit în el, după ce văd ce e în dosar vă dau declaraţia. (...) Discuţia a durat 10 minute, a ieşit pe hol şi a stat patru ore la dispoziţia procurorului, după care i s-a spus: mergi acasă. Patru ore, fără să aibă dreptul să consulte dosarul. Între timp au mai fost audiaţi martori. Probabil că dacă vreun martor ar fi consolidat ce presupune procurorul, probabil că s-ar fi mers la o măsură mai dură," a adăugat Băsescu. 

Traian Băsescu a vorbit şi despre o altă acuzaţie care ar fi formulată la adresa fiicei sale, legată de cumpărarea unor bilete de avion. 

" Văd o acuzaţie că din contul celui cu care trăia s-au cumpărat două bilete de avion pentru Cuba. La aceea vreme, în 2009, fiica mea avea o reprezentanţă Havana în Bucureşti. Se ducea anual. Întotdeauna fiica mea i-a dat prietenului ei banii, dar el achiziţiona biletele. (...) Nu au cum să ajungă la mine. Eu nu am cerut nici bani, eram şi pe funcţie, ajungeam din când în când în sediul de campanie. Nu m-am implicat deloc. Nu se pune problema că ar vrea să ajungă la mine. Nici nu cred că-şi fac iluzii din acest punct de vedere, pentru că niciodată un candidat nu se ocupă de finanţarea campaniei, asta e e regulă generală", a mai spus fostul şef al statului. 

El a susţinut că Laura Codruţa Kovesi este ''o mare decepţie'' şi a criticat-o susţinând că ''a făcut un spectacol din activitatea parchetelor'' şi a DNA. 

''Vă sigur că acest lucru nu ajută la consolidarea justiţiei, a statului de drept, nu ajută la evoluţia societăţii", a conchis Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ