Băsescu merge la Congresul PPE în calitate de...nimic

| 06 mar, 2014

Pentru un lider politic care ani de zile s-a lăudat cu faptul că are legături la cel mai înalt nivel al mişcarii populare europene, declaraţia făcută de Traian Băsescu la aeroport poate părea ciudată. În plus, această atitudine smerită este paradoxală pentru un lider politic care în timpul referendumului din 2012 s-a folosit de toate relaţiile pe care le avea la Bruxelles pentru a rămâne la putere.

După ce în sfârşit a acceptat noul Guvern, miniştrii votaţi de Parlament depunând miercuri seară jurământul cerut de Constituţie pentru intrarea în funcţie, Traian Băsescu va avea în zilele următoare un program extrem de încărcat. După ce va participa joi la Bruxelles la o reuniune a Consiliului European având ca temă situaţia din Ucraina, şeful statului va pleca direct spre Dublin, unde are loc Congresul PPE în care popularii îşi vor alege candidatul la funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene.

În ciuda faptului că în comunicatul oficial referitor la desfăşurarea Congresului şeful statului este prezentat ca unul din liderii care va ţine un discurs, la plecarea din țară, Traian Băsescu a ţinut să declare că: „la Dublin voi fi doar unul care va asista pur și simplu la un eveniment, la Congresul PPE. Fiind cu calitate de invitat, nu am un rol, ci doar semnalul politic că sunt un președinte care provine dintr-un partid membru al PPE".

Pentru un lider politic care ani de zile s-a lăudat cu faptul că are legături la cel mai înalt nivel al mişcarii populare europene, declaraţia făcută de Traian Băsescu la aeroport poate părea ciudată. În plus, această atitudine smerită este paradoxală pentru un lider politic care în timpul referendumului din 2012 s-a folosit de toate relaţiile pe care le avea la Bruxelles pentru a rămâne la putere. Totuşi, această atitudine poate fi uşor explicată, dacă avem în vedere că relaţia instituţională dintre Traian Băsescu şi PPE nu mai e ce era în trecut.

Mai întâi, Traian Băsescu s-a dezis de PDL, cel mai puternic reprezentant al PPE în țara noastră, după ce favorita sa Elena Udrea a fost învinsă în competiţia pentru şefia partidului de Vasile Blaga. Între timp, Traian Băsescu a încercat să sprijine Mişcarea Populară, partid în prezent neafiliat la PPE, dar construit în jurul omenilor loiali liderului de la Cotroceni care au plecat din PDL. În prezent, atât şeful statului cât şi conducerea PMP visează că partidul va ajunge un actor important pe scena politică românească, aparent nerealizând că după plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu, partidul construit pentru ambiţiile Elenei Udrea se va scufunda în mediocritate. Cât despre o viitoare relaţie instituţională dintre PMP şi PPE, nici că mai poate fi vorba în acest caz.

Din punct de vedere instituţional, pentru popularii europeni cel mai important partener român rămâne PDL-ul. Vasile Blaga conduce cea mai mare delegaţie a unui partid din România care participă la Congresul de la Dublin, fapt ce demonstrează că PPE-ul doreşte în primul rând continuarea relaţiei cu democrat-liberalii din ţara noastră. Pe de altă parte, este greu de crezut că liderii PPE sunt dispuşi să îl mai sprijine pe Traian Băsescu, care a reuşit să destructureze parţial PDL-ul pentru a construi un partid fără viitor. Adăugând şi recentele atacuri ale liderului de la Cotroceni la adresa UDMR-ului, vedem că, în realitate, liderii populari nu mai au de ce să îl sprijine pe Traian Băsescu, din moment ce acesta a acționat mai degrabă ca un adversar al partidelor afiliate la PPE.

Astfel, atitudinea rezervată pe care şeful statului a afişat-o în raport cu participarea sa la Congresul PPE de la Dublin poate reprezenta o încercare a lui Traian Băsescu de a face cât mai puţine valuri pe parcursul întâlnirii. În fond, cu cât este mai vizibil, cu atât creşte probabilitatea ca liderul de la Cotroceni să fie reclamat de PDL pentru acțiunile sale și să fie responsabilizat pentru rezultatul dezastruos pe care PPE îl va obține la europarlmentare în România.

Tag-uri: PMP, PPE, traian basescu, UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mar, 2014
El Condor
Amintiri
Cred ca aceste reprezentant al reptilienilor (prin natura sa cameleonica), trebuie sa se obisnuiasca nu numai cu melodiile, dar si cu stilul de viata al lui Freddi Mercury. Atata doar, ca la acest "congres" sa nu se imbolnaveasca de SIDA, pentru ca le-ar face multe "greutati" viitorilor lui "colege de la Poarta Alba, Jilava ... etc .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ