Băsescu: Pledoaria mea este pentru judecătorul independent. Sunt împotriva arestărilor preventive atunci când nu este cazul

| 07 mai, 22:53

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut joi, la B1 TV, o serie de precizări cu privire la mesajul postat pe Facebook despre modificarea Codului penal.

”Din păcate toată lumea a rămas ancorată în prima parte a mesajului. El mergea mai jos. Esența mesajului nu este asta. Între suspiciuni rezonabile, acompaniate de probe și indicii temeinice, formularea din vechiul cod, nu sunt diferențe majore. Toată lumea se află într-o capcană. Prima problemă este politica penală a țării și cine o face. Politica penală, în opinia mea, o stabilesc Guvernul și Parlmentul. Nu SRI, nu parchetele. Acest nou Cod penal, este expresia unei noi abordări în politica penală a țării. Dacă se citește atent, lucrurile se pot calma din punct de vedere al formulărilor. Problema este la cât de singur sau de independent este judecătorul în decizia lui. Pledoaria mea este pentru judecătorul singur, independent, fără procurorul care face presiuni și nu pune în referat și părțile în favoarea inculpatului”, a declarat fostul șef al statului.

Traian Băsescu a precizat că este împotriva arestărilor preventive în situații care nu se impun, adăugând că există riscul unor posibile presiuni politice în cazurile Alinei Bica, Elenei Udrea și al lui Horia Georgescu.

"Ca să nu existe un dubiu, sunt împotriva arestărilor preventive atunci când nu este cazul. Când e vorba de violență, de falsificare de probe, trebuie să îl izolezi. În rest, arestarea până va mărturisi ceva este un abuz. Va fi o bătălie de influență pentru o soluție care să confirme tot spectacolul public care s-a făcut și la Alina Bica și la Horia Georgescu și la Elena Udrea. Cătușele, până la condamnare nu sunt o soluție. Am avut reacții și când eram președinte și eram mereu certat, dar cât am fost președinte s-au judecat foarte multe cazuri în liberatate. Nu mi-a plăcut nici cum a fost luat Mazăre cu mascați de la o terasă. Nu trebuie spectacole de arestare. Arestările preventive nu trebuie să fie un mod în care lucrează justița. Marea problemă a justiției este în ce măsura judecătorii nu sunt supuși presiunilor procurorilor, a SRI și sunt liberi in luarea deciziei. Sistemul judiciar trebuie să beneficieze de judecători absolut liberi. Nu vreau să mai aud niciun fel de judector că el e pe aceeași baricadă cu procurorul. Atunci pe ce baricadă mai rămâne inculpatul".

Fostul președinte a vorbit și despre plasarea în arest la domiciliu a Elenei Udrea, precizând că întârzierea pronunțării instanței ar fi un indiciu că s-au luat în calcul și argumentele apărării.

”Eu nu sunt un om care se entuziasmează gratuit. Arestul la domiciliu este foarte aproape de închisoare. Dar faptul că judecătorii au întârziat pronunțarea, mă face să mă gândesc că s-au uitat puțin și la elementele pe care le-au susținut inculpatul sau avocații”, a mai spus Traian Băsescu.

Citește și: Traian Băsescu, PRIMA REACŢIE după eliberarea Elenei Udrea: Opriţi-vă, imbecililor!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ