Băsescu: România greșește dacă săptămâna viitoare nu-și corectează poziția să spună că nu primește refugiați

| 13 oct, 09:13

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR1, că România greșește dacă săptămâna viitoare nu-și corectează poziția la nivel european și să spună că în urma unei analize a situației a decis să nu primească refugiați.

"Dezavuez total abordarea legată de migrație de refugiați. Nu este aceasta abordarea corectă. Această abordare cu cotele ar trebui să fie voluntară. Cine vrea să primească să primească, cine i-a chemat să-i primească. Și doamna Merkel are aici problemele domniei sale, pentru că anunțul public:să vină sirienii,refugiații în Germania a fost un anunț catastrofal din punct de vedere al efectelor, datorită credibilității pe care o are cancelarul Germaniei", a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte a adăugat că "România greșește dacă săptămâna viitoare nu corectează poziția, să spună: nu, noi am analizat, nu primim refugiați".

"Această poveste a cotelor nu face decât să stimuleze migrația, pentru că toți vor spune: ok,vreau să ajung în Germania, vreau să ajung în Marea Britanie, vreau să ajung în Franța, dar dacă nu, mă repartizează măcar în România și tot în Uniunea Europeană sunt.", a spus Băsescu.

El a adăugat că nu trebuie să ne uităm la Ungaria, ci la România."Aceasta este o capcană în care cădem cu ușurință".

"Nu mă uit la Ungaria, eu mă uit la România și nu mă interesează că propagandistic cineva mă pune în pachet cu Ungaria, cu Cehia, cu Slovacia. Nu mă interesează. Pur și simplu eu îmi știu interesul național, pentru că această poveste a cotelor, a repartizării cotelor de migranți, de refugiați, cum vreți să le spunem, nu există în Tratatele Uniunii Europene", a declarat fostul președinte.

Băsescu a adăugat, spunându-i-se că este o situație excepțională, că ea trebuie tratată excepțional.

"Și a o trata execpțional nu înseamnă a o stimula să se dezvolte în continuare. De ce ? Am 23 de milioane de șomeri în UE. E populația României, plus populația Republicii Moldova la un loc, e șomeră în Uniunea Europeană. Am în rândul tineretului șomaj de 25 % până la 30% și am și țări unde șomajul este 40% în rândul tineretului. Nu am în Europa resură pentru piața muncii ? Am. De ce nu o recalifica dacă nu se potrivește cu ce-mi trebuie. Să spun:aduc sirieni că am nevoie pe piața muncii, spre exemplu, din Germania, când Europa are 23 de milioane de șomeri este incorect", a declarat fostul șef de stat.

Băsescu a adăugat pe același subiect nu dorește să spună o răutate și nici să-și compromită relațiile cu Angela Merkel, atunci când presupune că una din motivațiile cancelarului german pe tema refugiaților ar fi legată de o nominalizare a acesteia la premiul Nobel pentru pace.

"Nu vreau să spun o răutate și nu vreau să-mi compromit relațiile cu doamna Merkel, dar nici nu exclud posibilitatea ca această generozitate a domniei sale să fi fost stimulată de faptul că se afla pe lista scurtă a celor care puteau să primească premiul Nobel pentru pace. N-aș vrea să pun pe seama acestei dezvoltări atitudinea domniei sale, dar mă uit în Germania, guvernul landului Bavaria e extrem de reticent, au apărut reacții de la administrațiile locale și la alte landuri. Nu poți absorbi (refugiați — n.r.) cultural nu-i poți absorbi", a mai declarat fostul președinte al României.

Băsescu a spus că soluțiile la problema refugiaților trebuie tratate în Siria.

"Soluția corectă este încheierea prin orice mijloc și în orice alianțe a războiului din Siria. Încheierea instabilității din Libia, punerea sub control a situației în Irak, controlul mai bun al situației din Afganistan care nu a degenerat atât de mult, dar avem Irak, Siria, Libia care a fost destabilizată complet și a devenit poarta de ieșire din toată Africa, mai puțin Magreb-ul care se duce prin Spania", a mai spus fostul președinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ