Băsescu vrea majorarea cotei unice?

| 10 dec, 2013

Conflictul declanșat de președintele Traian Băsescu pe marginea blocării accizei de 7 eurocenți la combustibil a mai avut un efect, dincolo de blocarea bugetului pe 2014, și anume repunerea pe tapet a spinoasei probleme a majorării cotei unice.

Mereu un subiect de dispută, chiar și în interiorul coaliției majoritare din Parlament, procentul cotei unice a fost mereu cuiul lui Pepelea. Social-democrații invocă doctrina proprie care-i obligă să ceară măsuri de solidaritate socială și abandonarea ca atare a unei astfel de taxări uniforme a veniturilor. Cine are mai mult, să plătească mai mult, au cerut mereu aceștia, invocând rezolvarea modernă întâlnită în prezent mai ales în statele nordice ale Uniunii. Liberalii nu vor să audă, nici de creșterea cotei unice, cu atât mai puțin de abandonarea acesteia.

Al treilea jucător, care are un cuvânt important de spus în privința cotei unice, este chiar FMI. Fondul, nu-i un secret, a considerat mereu cota o sursă neîndestulătoare a bugetului și au dorit creșterea procentului, o soluție care ne-a fost propusă, iar, de când Traian Băsescu blochează acciza pe combustibil.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, bugetul pe 2014 se putea realiza și fără introducerea accizei buclucașe, dacă se acceptau alte măsuri, precum majorarea cotei unice de la 16 la 18%.

„O măsură care a fost pe masă, nu la solicitarea părţii române, a fost creşterea cotei unice de la 16% la 18%”, a declarat ministrul Voinea.

Economistul Cristian Socol, consilierul premierului pe probleme economice a declarat că guvernul "putea să nu pună acciza în buget. Puteam să alegem ceea ce FMI a pus pe masă, și anume creșterea cotei unice la 18%, dar am folosit aici o documentație științifică foarte clară. Există un raport al CE care spune că, în România, este spațiu fiscal pentru modificarea taxării. Să transferi dinspre povara taxării pe muncă, care este foarte mare, spre accize, spre taxări de proprietate mai mari, taxări de redevențe. Distribuirea poverii fiscale dinspre grupuri vulnerabile, spre taxe mai puțin distorsionante pentru economie," a menționat acesta pentru TVR.

Acest detaliu îl pune pe Traian Băsescu într-o situație nemaiîntâlnită până acum, este președintele un partizan al creșterii cotei unice la 18%, așa cum o cere Fondul? Până acum nu au existat precizări clare în acest sens dinspre Palatul Cotroceni, orice luare de poziție în acest sens fiind dificilă și de natură a fisura susținerea și așa precară a președintelui dinspre cercurile de interese de dreapta.

Situația actuală va impune până la urmă luarea unei decizii și asumarea unor responsabilități din partea celor implicați, într-un sens sau altul, din moment ce bugetul pe 2014 prevedea în zona economico-financiară păstrarea cotei unice, cofinanţarea tuturor fondurilor europene şi creşterea garanţiilor pentru IMM-uri, așa cum declara premierul Victor Ponta în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 2013
cantautor
Antonescu cere vot deschis la Legea amnistierii; în caz contrar, PNL părăseşte sala

de Andi Manciu - Mediafax

Ştire
Foto (1)
Comentarii (0)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, marţi, că liberalii sunt categoric împotriva Legii amnistierii, pentru care cer vot deschis în Camera Deputaţilor, iar dacă solicitarea nu le va fi acceptată vor părăsi sala.
11 dec, 2013
ion
Antonescu e impotriva legii amnistierii, o fumigena si diversiune ,in schimb e de acord cu superimunitatea parlamentarilor, a fost de acord si s-au votat modificari in codul penal !
NISTE PENALI SI TRADATORI DE TARA!
10 dec, 2013
cantautor
nu stiu ce vrea Basescu...
in schimb stiu exact ce se dezbate azi in parlament
amnistia si gratierea infractorilor...
asta vrea USL...asta a promis in campania electorala
pe langa aceasta dorinta USL,tergiversarea legii Bugetului este o joaca..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ