Bătălia pe economie. Două modele economice diferite - Ponta sau Băsescu? Creștere sau tăieri?

| 19 aug, 2014

Bătălia prezidențialelor va pune România în fața unei alegeri esențiale, între două modele politice și economice diametral opuse.

Toamna aceasta România are de făcut o alegere dificilă, care, foarte probabil, va marca evoluția tării noastre pentru mulți ani de aici înainte. Și aceasta fiindcă, dată fiind puterea și influența pe carele are deținătorul celei mai înalte funcții în stat, competiția pentru ocuparea fotoliului de la Cotroceni depășește în mod firesc coordonatele unei simple bătălii electorale, între personalități susținute de o forță politică sau alta.

Bătălia prezidențialelor va pune România în fața unei alegeri esențiale, între două modele politice și economice diametral opuse. Pe de o parte, avem modelul Traian Băsescu și continuatorii săi, iar pe de altă parte îl avem pe Victor Ponta, cel care în ultimii doi ani de zile a demonstrat că România poate fi guvernată și altfel decât prin scandaluri continue și tăieri dureroase pentru populație.

Citeşte şi: Victor Ponta: Creşterea economică este reală şi va acoperi creşterea salariilor şi a pensiilor

Reducere CAS. Chiar dacă prezidențialele sunt încă departe, bătălia dintre cele două modele este deja în plină desfășurare, prima confruntare fiind legată de faimoasa reducere a contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte la angajatori. Traian Băsescu, secondat de cei care visează să îi urmeze în fruntea statului, și-a spus deja punctul de vedere vizavi de această măsură, pe care o consideră sustenabilă doar prin majorări de taxe sau tăieri de venituri. Rând pe rând, după ce președintele a lansat atacul de la tribuna Palatului Cotroceni, Elena Udrea, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu și Klaus Iohannis au criticat la scenă deschisă reducerea CAS și viziunea bugetar-fiscală pe care se bazează măsura propusă de cabinetul condus de Victor Ponta.

Lăsând la o parte ipocrizia evidentă a liderilor ACL, care nu mai departe de luna mai erau dispuși să răstoarne guvernul din pricină că nu fusese deja implementată reducerea CAS, iar acum îi contestă oportunitatea si sustenabilitatea, să remarcăm că argumentația pe care aceștia se bazează se subsumează în fond modelului economic meschin al austerității, care și-a dovedit lipsa de viabilitate în întreaga Europă. Spre deosebire de aceștia, cabinetul condus de Victor Ponta propune o viziune de dezvoltare echilibrata, care și-a dovedit cu prisosință viabilitatea în ultimii doi ani.

Citeşte şi: Victor Ponta: Reducerea CAS va intra în vigoare la 1 octombrie. E un moment bun

Creştere economică. În această perioadă, rezultatele economice foarte bune înregistrate de România au demonstrat că se poate să avem o creștere economică solidă și fără ca populației să îi fie impuse tăieri și sacrificii. Modul în care economia românească a evoluat în această perioadă a arătat că repornirea motoarelor de creștere nu se poate face în paradigma cinică a austerității și că, dimpotrivă, soluția este redistribuirea echilibrată a bunăstării economice.

Iar după ce au fost reîntregite salariile și pensiile, după ce au fost majorate tot soiul de categorii de venituri ale populației, a venit timpul ca și oamenii de afaceri să beneficieze de un balon de oxigen, prin reducerea contribuțiilor sociale pe care aceștia le datorează în contul angajaților pe care îi au. Măsura, în viziunea guvernului, se va autofinanța în mare parte, crescând nivelul de conformare voluntară și acționând ca un factor multiplicator în economie, prin stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ