Blaga, Predoiu, Udrea şi alţii, vă amintiți programul de guvernare al ARD?

| 16 iun, 2014

Politicieni precum Vasile Blaga, Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu sau Emil Boc susţineau atunci o măsură pe care, de joi încoace, o înfierează ca o eroare ce va avea consecinţe grave asupra economiei şi credibilităţii externe a României.

După mai multe luni în care subiectul reducerii CAS-ului la angajatori a reprezentat una din temele cele mai dezbătute din spaţiul public autohton, premierul Victor Ponta a declarat joia trecută că măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie, fără a genera noi taxe sau majorarea celor deja existente. Anunțul micşorării contribuţiilor sociale cu 5% a generat astfel un veritabil uragan al declaraţiilor venite din partea opoziției, majoritatea liderilor de dreapta încercând în fel şi chip să găsească pretexte pentru a critica guvernul.

De la argumentul că FMI-ul nu ar fi de acord cu măsura, de altfel complet fals, şi până la atacuri directe la adresa reducerii CAS, reprezentanţii opoziţiei nu se dau în lături de la nimic în încercarea lor de a demonstra că o măsură corectă luată de executiv ar reprezenta o greşeală. În realitate, întreg comportamentul forţelor din opoziţie faţă de problema reducerii CAS este unul cât se poate de ipocrit, din moment ce, dacă dicutăm strict doctrinar, această măsură ar trebui să fie pe placul dreptei din moment ce este în sprijinul mediului de afaceri.

Cu toate acestea, cea mai bună dovadă a ipocriziei de care actuala opoziţie dă dovadă în raport cu decizia guvernului este constituită dintr-o promisiune electorală făcută în 2012 de Alianţa România Dreaptă, uniune formată atunci din PDL, FC sau PNŢCD şi care s-a plasat împotriva USL. Astfel, la pagina 40 a Programului de Guvernare ARD găsim negru pe alb propunerea fiscal-bugetară legată de ”reducerea ratei totale a contribuţiilor sociale in sarcina angajatorului cu 5 puncte procentuale incepand cu 01.01.2015”.

Cu alte cuvinte politicieni precum Vasile Blaga, Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu sau Emil Boc susţineau atunci o măsură pe care, de joi încoace, o înfierează ca o eroare ce va avea consecinţe grave asupra economiei şi credibilităţii externe a României. În fapt, singurele două diferenţe dintre propunerea ARD şi măsura anunţată joia trecută de premierul Victor Ponta sunt că actuala coaliţie vrea să reducă CAS-ul la începutul lunii octombrie 2014, nu ianuarie 2015, şi că actuala decizie a fost luată de o majoritate de centru-stânga, nu dreapta. În schimb, propunerea ARD şi micşorarea contribuţiior sociale pe care Guvernul Ponta o va opera sunt identice din punctul de vedere al implementării şi al impactului bugetar pe care îl au cel puţin din punct de vedere teoretic.

Pe de altă parte, comportamentul politic pe care dreapta îl afişează pe marginea reducerii CAS reprezintă dovada dublului limbaj cu ajutorul căruia Blaga sau Udrea sperau în 2012 să ia votul românilor. Nevoia liderilor opoziţiei de a se opune actualei majorităţi este normală, dar discursuri de genul celor practicate împotriva reducerii CAS arată cât de lipsită de consecvenţă este dreapta din România. În final, astfel de comportamente politice nu fac decât să delegitimeze opoziţia din ţara noastră, care în cazul de faţă nu face altceva decât să critice din răsputeri o măsură pe care, până mai ieri, o propuneau românilor în speranţa unor voturi în plus.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
xj0eeAzua
1r0SD4jkxb
Wow I must confess you make some very trnhaecnt points.
16 iun, 2014
albert
pentru prostul ala care a scris articolul:
pdl are depus la cameraproiect de reducere a cas de un an!
esti un retard!
17 iun, 2014
Marian Dumitrache
nu sunt retard,sunt doar eu,Dan Sultanescu...consilier al lui Ponta

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ