BMW, atras în scandalul Volkswagen: Prăbuşire de peste 9% la Bursă

| 24 sep, 15:39

Acțiunile BMW au scăzut joi cu 9,3% la Bursa de la Frankfurt, după ce o revistă germană a anunțat că în timpul testelor s-a descoperit că SUV-ul X3 xDrive 20d depășește de 11 ori limitele de poluare admise în UE, ceea ce sporește temerile că investigațiile asupra Volkswagen (VW) provocate de scandalul emisiilor s-ar putea extinde la alți producători auto, transmite Bloomberg.

Modelul a fost testat de Consiliul Internațional pentru Transport Curat — același grup care a trimis informații autorităților de reglementare din SUA și a solicitat investigații privind diferența între emisiile în timpul testelor și în timpul operațiunilor normale la VW, a anunțat 'Autobild'.

Reprezentanții BMW, cel mai mare mare producător de automobile de lux din lume, au dat asigurări că nu există niciun sistem instalat în mașini care să răspundă diferit în timpul testelor și în timpul operațiunilor normale.

'Nu există nicio funcție care să recunoască ciclurile de testare a emisiilor la BMW. Toate sistemele de emisie rămân active în timpul testelor', a anunțat BMW ca răspuns la articolul publicat în 'Autobild'.

Acțiunile BMW se tranzacționau joi în scădere cu 6,2%, la 74,9 euro. Și titlurile Daimler înregistrat un declin de 4,2%, la 63,63 euro, în timp ce acțiunile VW au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 7,8%. Din cauza declinului acțiunilor, VW a pierdut săptămâna aceasta aproape 25 miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piață.

Citeşte şi: Scandalul Volkswagen. Manipularea testelor privind nivelul emisiilor a avut loc şi în EUROPA

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, și-a prezentat miercuri demisia, după o reuniune de urgență a conducerii și principalilor acționari, pe fondul scandalului emisiilor. Un succesor al lui Martin Winterkorn va fi anunțat vineri.

Winterkorn a declarat că demisionează pentru a-și asuma 'deplina responsabilitate' pentru scandalul care a afectat compania germană. Berthold Huber a afirmat că VW regretă profund scandalul precum și pierderea încrederii clienților.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităților SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu și în timpul operațiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susține Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanții VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor și au anunțat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse în perioada 2008 — 2015 sub brandurile Volkswagen și Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunțat EPA.

Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparațiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii șapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat și Audi A3.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ