BNR: România are, după Polonia, cele mai mici preţuri din UE

| 09 iul, 2013

România are, după Polonia, cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, însă cauzele sunt diferite, iar unul dintre motive este legat de faptul că nu există putere de cumpărare în ţară, consideră consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu.

"Consumul este un indicator de bunăstare şi noi avem impresia că avem salariile cele mai mici din UE, dar preţuri la fel ca în Europa. Eurostat a prezentat calculele privind preţurile şi stăm în felul următor: preţurile cele mai mici din UE sunt în Polonia, iar la pâine Polonia are cel mai mic preţ din toată Europa. După Polonia suntem imediat noi şi pe urmă sunt bulgarii, cu preţuri un pic mai mari, iar pe urmă sunt croaţii cu preţuri şi mai mari. Noi cu polonezii avem cele mai mici preţuri din UE, dar nu ne comparăm cu ei la cauze, pentru că ei stau ceva mai bine cu economia. În primul rând, au reuşit să fie, poate singura ţară din UE, fără căderi în niciun trimestru. Toată criza au dus-o pe picioare şi cu creşteri economice, chiar dacă nu au fost foarte mari", a spus Vasilescu, la o emisiune TV.

El consideră că succesul Poloniei se datorează reformelor începute cu 10 ani înaintea României, unde acestea nu s-ar realizat, încă, pe deplin.

"Una dintre explicaţiile pentru succesul Poloniei şi în care eu cred cel mai mult este că ei au început reformele cu 10 ani înaintea noastră. Ei le-au început în anii "80 şi până în "89 erau gata cu toate reformele economice. Noi ne chinuim şi acum, nu am făcut reformele toate, iar preţurile sunt din cele mai mici şi ar trebui să ne întrebăm şi de ce avem noi aceste preţuri. Sunt câteva motive foarte serioase pentru dezbateri foarte profunde. Un motiv este că nu există putere de cumpărare în ţară. Un producător care îţi face produsul în România sau vine cu el de afară ţine seama de puterea de cumpărare a unei economii şi de puterea de cumpărarea a populaţiei unei ţări. Şi atunci vine cu preţurile mai jos, dar în acelaşi timp vine şi cu produse mai scăzute. Noi suntem pe o piaţă unde preţurile sunt mici, dar şi produsele sunt sub calitatea celor din alte state", a adăugat consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit sursei citate, la nivelul preţurilor în Europa există o linie mediană şi peste linia aceasta se află Franţa, cu preţuri de peste sută la sută.

"La nivelul preţurilor, Franţa are 109%, dar are politici foarte speciale pentru calitatea produselor, are măsuri foarte exacte şi stimulente foarte mari ca să ducă produsele foarte sus. Pe piaţa franceză este o dezbatere întreagă despre ce produse dă economia franceză populaţiei din Franţa şi ce consumă populaţia Franţei. La noi nu se întreabă nimeni ce consumă populaţia României. Consumăm ieftin, salariile sunt mici şi din cauza salariilor mici avem şi un PIB mic, pentru că o componentă a creşterii economice este salariul", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că românii plătesc 71% pentru consumul general, acesta fiind, conform statisticilor, cel mai mare procent din UE.

"Plătim 71% pentru consumul general, din păcate. Fiecare gospodărie medie din România plăteşte în jur de 50% pentru alimente. Este foarte mult. Americanii au plecat după război cu un indicator care măsurau sărăcia. Ei spuneau că o familie care mănâncă din veniturile primite mai mult de o treime este o familie săracă, chiar dacă acum lucrurile s-au schimbat", a menţionat Vasilescu..

În opinia acestuia, România este o ţară bogată, cu un popor inteligent şi un pământ foarte bun, care ar putea hrăni 50-60 de milioane de oameni "dacă acest pământ ar fi lucrat altfel decât îl lucrăm noi".

"Este o nedreptate pe care ne-o facem singuri pentru că suntem un popor inteligent şi trăim într-o ţară bogată.Ţara este bogată chiar dacă unii nu cred asta. În primul rând pământul ţării acesteia este un pământ foarte bun. Dacă acest pământ ar fi lucrat altfel decât îl lucrăm noi, după unele calcule am putea să hrănim 50 - 60 de milioane de oameni. Avem şi resurse foarte bune şi pe urmă şi inteligenţa este o bogăţie", a mai subliniat consilierul guvernatorului BNR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 2013
menegale
preturile mici din Romania
este adevarat,dar cum stam cu salariile?vai de capul nostru .....si este cumva o aluzie de vandut pamantul?ca altii il lucreaza mai eficient?daca traia Ceausescu va impusca......ajutati fabricile de tractoare,ajutati taranii sa lucreze pamantul,atunci vom fi toti bogati,ptr ca omul i-si opreste ceea ce e nevoie,restul vinde.....aici trebuie vazut ce-i de facut.....masonii va pun pistolul la tampla?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ