Boc, Videanu, Ilie Sârbu, Pogea și Vasile Pușcaș, vizați într-un dosar disjuns din Interagro

| 28 apr, 20:01

Procurorii DNA au dispus disjungerea din dosarul Interagro a anchetei cu privire la posibila implicare a unor foști miniștri în circuitul proiectului de hotărâre de guvern privind acordarea de subvenții la achiziția de îngrășăminte din producția internă, act normativ care ar fi adus venituri de sute de milioane de euro grupului de firme condus de Ioan Niculae.

În rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată omul de afaceri Ioan Niculae și fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu apar numele unor foști miniștri care ar putea fi implicați în susținerea proiectului de lege care ar fi adus profituri grupului Interagro.

În documentele procurorilor apar numele lui Emil Boc, Adriean Videanu, Ilie Sârbu, Gheorghe Pogea și Vasile Pușcaș, dar și trimiteri la Mircea Geoană și Traian Băsescu.

Astfel, procurorii DNA au dispus "disjungerea și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare — dare de mită, cumpărare și trafic de influență, abuz în serviciu în forma tentativei cu scopul obținerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influenței și autorității unor persoane ce dețineau funcții în partide politice pentru a obține foloase necuvenite pentru altul".

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că, pe parcursul urmăririi penale, au rezultat date în sensul că anumiți miniștri au susținut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, și ar fi produs prejudicii evidente României, atât pe plan european, cât și bugetului de stat.

Printre acești miniștri, actele de urmărire penală i-au evidențiat pe fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Pogea și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, care ar fi exercitat asupra secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, fie anumite forme de presiuni, fie "demersuri de persuadare", pentru ca acesta să găsească soluții pentru promovarea și adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro.

Un alt nume vizat de anchetă este Vasile Pușcaș, ministru al Integrării Europene la acel moment, despre care Ioan Niculae și Gheorghe Bunea Stancu au vorbit în mod repetat ca fiind unul dintre demnitarii care au susținut interesele patronului Interagro.

De asemenea, în cazul fostului ministru Ilie Sârbu "au rezultat date în privința unei posibile implicări infracționale, atâta timp cât acest ministru, în ciuda opoziției funcționarilor publici din minister, cât și a înalților funcționari reprezentanți ai României pe lângă Comisia Europeană, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae și a transmis respectivul document pe circuit în vederea avizării".

Mai mult, în privința lui Ilie Sârbu au rezultat date concrete că acesta s-ar fi întâlnit cu patronul Ioan Niculae și că "ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alți politicieni și demnitari (ex. Mircea Geoană, Gheorghe Bunea Stancu, etc.)".

Un alt aspect rezultat în timpul urmării penale se referă la posibila implicare și a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe miniștri și funcționari din instituțiile publice să promoveze și să adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe Ioan Niculae.

Dintre asemenea politicieni, pe parcursul urmăririi penale a fost nominalizat explicit Mircea Geoană, președintele PSD și al Senatului la acel moment, dar și alți politicieni și demnitari, nominalizați nu prin nume, ci prin funcție, de ex."președintele" — posibilă referire la contactarea acestuia de către patronul Ioan Niculae în contextul în care, chiar ministrul Ilie Sârbu confirmă că a fost abordat de la Președinția României în acest scop.

"Din discuțiile telefonice rezultă că omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat și cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte, fiind folosite titulaturi generice ca 'președintele', afirmație care ar putea să conducă către președintele României la acel moment, Traian Băsescu, despre care Ioan Niculae afirmă că ar fi la curent cu 'problema' lui și care a promis că se va adopta respectivul act normativ, chiar dacă asta ar însemna să se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sârbu", se arată în rechizitoriu.

Conform DNA, cercetările vor continua și pentru a se stabili dacă intervențiile asupra miniștrilor nominalizați au fost realizate de anumite persoane care au oferit și primit sume de bani din partea lui Ioan Niculae, pentru a fi promovat și adoptat actul normativ care ar fi avantajat grupul Interagro.

În acest caz, un exemplu ar fi Dorin Cocoș, față de care vor continua cercetările pentru a se stabili dacă a dat sau nu curs solicitărilor lui Ioan Niculae.

Procurorii DNA l-au trimis miercuri în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA și SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani; iar Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Conform DNA, în perioada ianuarie — martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul lui Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ