Bogdan Aurescu: Consolidarea flancului estic al NATO, prioritate absolută în acest moment

| 16 feb, 21:08

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, luni, la Bratislava, în cadrul unei dezbateri GLOBSEC pe teme strategice, importanța pe care o are pentru România, ca stat de graniță în NATO, consolidarea flancului estic al Alianței, arătând că aceasta este "o prioritate absolută în acest moment", informează un comunicat de presă al MAE.

Deciziile Summit-ului NATO din Marea Britanie din 2014 trebuie implementate "cât mai curând și în spiritul solidarității și unității aliate".

De asemenea, în contextul evoluțiilor regionale, Aurescu a evidențiat importanța securității și menținerii echilibrului în regiunea Mării Negre și necesitatea regândirii abordării și viziunii europene și euroatlantice.

Citește și: Bogdan Aurescu, despre strategia separatiştilor din Ucraina: Vor să câştige cât mai mult teren

"Referitor la situația din Ucraina, ministrul român de externe a făcut referire la criza de securitate fără precedent în Europa după cel de-al doilea Război Mondial declanșată anul trecut, cu încălcarea normelor fundamentale de drept internațional. Oficialul român a subliniat importanța solidarității europene și necesității de a avea o abordare comună clară în fața crizei din Ucraina. Discuțiile recente din cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen au relevat necesitatea soluționării situației în spiritul și conform dreptului internațional și în cadrul arhitecturii de securitate internaționale existente. Poziția României este una fermă, în favoarea coerenței, unității și solidarității la nivel UE și NATO", arată MAE, în comunicatul difuzat luni.

O altă temă de dezbatere abordată a fost securitatea energetică, sursa menționată apreciind că aceasta reprezintă o parte importantă a dialogului bilateral româno-slovac, dar și a cooperării regionale.

"Importanța diversificării surselor de energie și a creșterii securității energetice în Europa capătă valențe noi, cruciale pentru stabilitatea și securitatea regională, în lumina crizei din Ucraina", precizează MAE.

În ceea ce privește Republica Moldova, Aurescu a evidențiat, în cadrul dezbaterii, progresele înregistrate de această țară în menținerea ritmului proceselor de reformă și necesitatea sprijinirii autorităților de la Chișinău în acest sens.

Dezbaterea GLOBSEC a fost organizată de Consiliul Central European pentru Strategie de la Bratislava. Discuțiile au reunit experți guvernamentali, din mediul academic și ai principalelor think-tank-uri slovace, iar șeful diplomației române a fost invitatul de onoare, relevă comunicatul MAE.

În cadrul dezbaterii, au fost abordate situația de securitate regională, în contextul crizei din Ucraina, relațiile cu Rusia, securitatea energetică, consolidarea Flancului estic al NATO, securitatea în Regiunea Mării Negre, viitorul european al Republicii Moldova și cooperarea la nivelul statelor central europene.

Tag-uri: Bogdan Aurescu, MAE, nato
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ