Bogdan Aurescu la Externe – antiguvernamentalii se zgârie pe ochi

| 25 noi, 2014

Calitățile și expertiza incontestabile ale ministrului Bogdan Aurescu sunt argumente puternice în favoarea recredibilizării imaginii Ministerului de Externe.

Numirea lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe a luat prin surprindere pe toată lumea. După ce săptămâna trecută a fost propus Mihnea Motoc, care în cele din urmă a renunțat dat fiind faptul că soția sa, Iulia Motoc, ar fi devenit incompatibilă la CEDO, situația a fost soluționată rapid pritr-o nouă propunere a premierului, în persoana lui Bogdan Aurescu, care luni a și depus jurământul pentru învestirea în funcție.

Citeşte şi: Băsescu a semnat decretul de numire a lui Bogdan Aurescu la conducerea MAE

Opțiunea pentru Bogdan Aurescu este fără doar și poate o lovitură de imagine a Cabinetului Ponta. Mai întâi, vorbim despre numirea unui profesionist desăvârșit, un diplomat tânăr, care și-a dovedit expertiza și priceperea atunci când a reprezentat cauza României la Haga în litigiul cu Ucraina privind platoul continental al Mării Negre. Mai precis, pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră. Instanţa a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

Numirea lui Bogdan Aurescu are însă și o altă semnificație. Ea arată dorința premierului Ponta de a promova în echipa sa guvernamentală miniștri tineri, specialiști care și-au dovedit competențele de-a lungul timpului. Ar fi fost facil ca Victor Ponta să propună un om de partid. Ținând însă cont de responsabilitățile pe care le incumbă o astfel de funcție, alegerea lui Bogdan Aurescu este cu siguranță varianta optimă.

Desigur, misiunea noului ministru nu este una ușoară, în condițiile în care scandalurile din ultimele săptămâni au adus prejudicii de imagine importante instituției. Totuși, calitățile și expertiza incontestabile ale ministrului Aurescu sunt argumente puternice în favoarea recredibilizării imaginii MAE.

Mutarea lui Victor Ponta are totodată și o miză tactică importantă, întrucât închide definitiv gura contestatarilor de serviciu ai guvernării. Oricât de ostili ar fi unii sau alții în raport cu Executivul, nimeni nu poate contesta pregătirea și competențele lui Bogdan Aurescu. Noul șef de la MAE a dovedit prin fapte atașamentul față de țară, reprezentând cu cinste cauza României în procesul de la Haga. Or, eventuale încercări de a-l împroșca pe noul ministru pentru că a acceptat un portofoliu în Cabinetul Ponta vor avea un efect de bumerang imediat asupra celor care le vor orechestra.

Citeşte şi: Aurescu: România nu e un stat mare, nu are o armată foarte mare, oamenii sunt instrumentele sale

Pentru România, numirea lui Bogdan Aurescu la Externe este fără îndoială un câștig și o lovitură pe care o primesc purtătorii de mesaj antiguvernantal. Iată că după o perioadă în care MAE a fost ținta directă a criticilor – de multe ori pe nedrept, întrucât organizarea alegerilor din Diaspora s-a realizat în conformitate cu legile în vigoare – lucrurile reintră pe făgașul normal. Iar încredințarea conducerii MAE unui om de o probitate profesională incontestabilă este garanția certă că diplomația românească are în continuare resurse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2014
cantautor
Ciprian Stan -ziarist PSD-pregatitit oricand...
18.11.2014 Ciprian Stan
Gest șocant al premierului Ponta – noua propunere de la Externe
- Astfel, prin propunerea lui Mihnea Motoc pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, Victor Ponta demonstrează o dată în plus că se gândește în primul rând la eficiența guvernării și la asigurarea premiselor necesare pentru o cât mai bună reprezentare a României în planul politicii externe. Rămâne de văzut care va fi reacția lui Traian Băsescu și, în măsura în care Motoc va fi numit ministru al Afacerilor Externe, dacă viitorul președinte va decoda corect și va respecta semnalul transmis de către premier, înțelegând să colaboreze cu MAE în interesul României. –
19.11.2014 Ciprian Stan
.Cine este Mihnea Moţoc, noua propunere de ministru de Externe Prin numirea lui Mihnea Motoc în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, șeful cabinetului acordă un vot de încredere diplomației românești, la conducerea căreia propune un om din cadrul sistemului. Astfel, fiind familiarizat cu nevoile și provocările instituției și făcând parte mai bine de 20 de ani din diplomația românească, Mihnea Motoc va putea să își aducă o contribuție importantă la recredibilizarea MAE și la creșterea eficienței instituției în raport cu reprezentarea intereselor României și a cetățenilor ei de peste hotare

acum, a trecut pe B.Aurescu....unde-l teleghidezi pe Ciprian Stan,acolo se duce....o musca si se duce
25 noi, 2014
dan slugarescu
Cipri,treci repede pe documentare...
Ponta s-a razgandit
il retrage pe Aurescu si il propune pe Geoana
succes...vreau cel putin 2 articole despre profilul lui si inteligenta lui Ponta
te pup,Sultanescu Dan

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ