Bogdan Aurescu: România acționează ca membru de facto al Schengen

| 02 sep, 18:25

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un mod de a spori securitatea acestui spațiu, precizând că țara noastră acționează deja ca membru de facto al Schengen.

"Această temă se află încă pe agendă și vom urmări cu atenție acest obiectiv, dar, în același timp, având în vedere contextul de securitate din Uniunea Europeană generat de aceste amenințări care vin din sud și care includ nu numai migrația ilegală, dar și fenomenul terorist, vom pleca de la premisa că având România în Spațiul Schengen este un mod de a spori securitatea Spațiului Schengen. România este foarte bine pregătită din punct de vedere tehnic și al resurselor umane și credem că aderarea României la Spațiul Schengen va spori securitatea acestui spațiu", a spus Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Miroslav Lajcak.

Citește și:  Aurescu, despre criza imigranţilor: Împărțirea de cote de migranți nu e singura soluție la problema refugiaților

El a arătat că țara noastră acționează deja de facto ca un stat membru Schengen și că acest lucru este "destul de vizibil" în modul în care România își securizează granițele, dar și în cooperarea cu statele Schengen în a securiza spațiul european, relatează Agerpres.

"Luăm parte în practic toate misiunile FRONTEX, suntem foarte activi, avem un nivel înalt de participare cu experți și echipament în aceste misiuni. Suntem un stat membru UE responsabil, dar vom ține cont în toate demersurile noastre de contextul european", a adăugat șeful diplomației române.

La rândul său, Lajcak a declarat că Slovacia sprijină în continuare aderarea României la Schengen, afirmând că aceasta ar fi trebuit să se producă demult.

El a arătat că România este unul dintre principalii parteneri strategici ai Slovaciei și un puternic partener comercial, indicând că schimburile comerciale se cifrează deja la 2 miliarde de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ