Bostan (MCSI): Românii din străinătate vor putea plăti online taxele și impozitele locale, din iulie

| 30 mai, 12:00

Românii din străinătate vor putea achita online taxele și impozitele locale, inclusiv cu cardurile emise de băncile din țările în care muncesc, în maximum o lună de zile, a declarat, luni, Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în cadrul conferinței dedicată împlinirii a 5 ani de Ghișeul.ro.

Pe de altă parte, ministrul Comunicațiilor a anunțat faptul că, tot până cel târziu în luna iulie, instituțiile pentru care se fac plăți prin platforma Ghișeul.ro vor plăti un comision de 1%, nu de 2% cum este în prezent.

'Sistemul de norme privind comisioanele percepute instituțiilor în contul cărora se fac plăți este în avizare, iar într-o lună de zile maxim o să plafonăm comisioanele la maximum 1%. Acest normativ este în avizare, iar specialiștii lucrează la acest proiect. Așadar, instituțiile pentru care se fac plăți, vor plăți un comision de 1%, nu de 2% ca până acum. Noile norme sunt în avizare la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Finanțelor și aceste avize vor fi gata în maximum o lună de zile. O nouă funcționalitate care va avea un impact major este că, într-o lună de zile, taxele și impozitele locale vor putea fi plătite online și de către românii din afara granițelor și cu cardurile emise în țările unde muncesc', a explicat Bostan.

Acesta a adăugat că, deși la nivel național, orice cafenea are POS pentru plăți, nu înțelege cum acest sistem nu a fost introdus la ghișeele ANAF de către guvernele politice anterioare.

'Orice cafenea din România are POS. Am văzut pe cineva care vindea pătrunjel în piață și avea POS. Atunci mă întreb cum niciun Guvern politic nu a reușit să introducă plata la POS în ANAF. Vorbesc despre guvernele politic care ne acuză pe noi, tehnocrații, că nu facem treaba", a spus Marius Bostan.

În cadrul aceleași conferințe, ministrul Comunicațiilor a anunțat faptul că orice cetățean și orice jurnalist va putea urmări o achiziție publică în timp real, prin intermediul unui nou sistem cu grad de transparență, ce va fi lansat ce va fi disponibil cel târziu în luna iulie.

'Asociația de Plăți Electronice din România a publicat, pentru prima dată în România, niște statistici privind achizițiile publice. Astfel, cetățenii au putut vedea ce înseamnă transparență și vorbim de achizițiile din SEAP. În ceea ce privește dezvoltarea și updatarea sectorului de achiziții publice, sperăm ca în luna iulie să fie operabil un nou sistem cu un grad de transparență mult mai mare și să putem spune că orice cetățean și orice jurnalist poate urmări o achiziție în timp real. Partea de transparență este foarte importantă pentru că poate determina mai bine cheltuirea banului public. Noul sistem este în curs de implementare. Suntem într-o întârziere care ar fi trebuit să fie gata anul trecut. Noi ne chinuim acum să fazăm banii, să cheltuim din banii europeni să facem acest proiect. Formularele inteligente, generarea propriilor rapoarte rapoarte statistice și statistici disponibile publicului sunt doar câteva dintre noutăți. De asemenea, consultarea pieței din punct de vedere al prețului, iar această consultare se va putea face electronic', a afirmat Bostan.

Conform datelor oficiale, prezentate luni, aproape 250 de primării s-au înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată Online — Ghișeul.ro, în perioada 2011 — 2016, iar până în prezent au fost efectuate 250.000 de plăți, în sumă de peste 70 de milioane de lei.

În acest context, apetitul românilor pentru plata online a taxelor și impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea și numărul tranzacțiilor efectuate prin Ghișeul.ro, în primele patru luni, însumează aproape o treime din toate plățile realizate de la lansarea platformei naționale pâna în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat, în perioada ianuarie — aprilie 2016, un număr de 75.955 de plăți cu cardul pe Ghișeul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane de lei. Prin comparație, în perioada 2011 — 2016, pe aceeași platformă au fost contorizate peste 250.000 de plăți, în sumă de peste 70 milioane de lei.

Lansat în anul 2011, Ghișeul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În cei cinci ani de funcționare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referință, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește utilizarea. În acest sens, numai în ultimul an s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la un prag de 117.000 de utilizatori activi unici, în luna martie 2016, plata amenzilor de circulație fără niciun drum către administrațiile locale datorită opțiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem și transmiterii automate către primăria beneficiara, precum și plata online a taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din București).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ