Buget 2015. Lista completă a alocărilor bugetare. Cine primeşte mai mulţi bani

| 12 dec, 2014

BUGET 2015. După o campanie electorală în care echipa lui Klaus Iohannis a acuzat guvernul că va majora taxele și impozitele, că va renunța la cota unică  și că toate măsurile sociale adoptate sunt „pomeni electorale” la care probabil se va renunța după 16 noiembrie, a venit și proiectul de buget 2015, care infirmă toate aceste acuzații.

BUGET 2015. Principalele obiective ale politicii bugetare în 2015 sunt continuarea consolidării fiscale, stimularea creşterii economice, reforma investiţiilor publice prin creşterea substanţială a fondurilor alocate cofinanţării proiectelor europene şi prioritizarea investiţiilor publice semnificative, stimularea consumului concomitent cu asigurarea protecţiei sociale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse, potrivit guvernanților.

Nu doar că bugetul a fost construit fără măriri de taxe și impozite, dar unele dintre ele vor fi reduse, cum ar fi TVA pentru pachetele de turism „all-inclusive”, sau mult hulita taxă pe stâlp, care va fi din 2015 1%. De asemenea, toate măsurile catalogate de opoziție și simpatizanții ei ca fiind „pomeni electorale” sunt cuprinse în noul buget și vor fi onorate de guvernul Ponta.

Citeşte şi: Kovesi: Azi noapte am primit un mail de la Ministerul Finanțelor. Aşteptăm forma finală a proiectului de buget

Bugetul pe 2015 prevede creșteri ale sumelor alocate pentru principalele domenii. Sumele pentru investiții cresc cu aproape un sfert, de la 36,1 mld lei la 44,7 mld lei, învățământul primește cu aproximativ 8% mai mulți bani decât în 2014, respectiv 25,2 mld lei, transporturile beneficiază de o creștere de 15,6%, Armata primește cu 3% mai mult față de anul acesta, iar bugetul Sănătății crește cu aproximativ 1 mld de lei, de la 27,2 mld, la 28,1, iar agricultura primește un plus de 5,75%, bugetul alocat fiind de 6,16 mld lei. Mai mult, dacă încasările vor fi bune și anul acesta și va fi depășit planul, așa cum s-a întâmplat în multe din lunile lui 2014, banii obținuți în plus vor fi folosiți pentru măsuri de relaxare fiscală, mai exact tăieri de taxe. Principala taxă vizată este TVA la produsele agricole.

Vești bune vin din Sănătate, acolo unde sumele alocate pentru cheltuieli au fost majorate cu peste 3%, bani destinați în special pentru investiții și dotări în spitale, dar și pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile.

În ceea ce privește măsurile de dreptate socială adoptate de Guvern anul acesta, există bani pentru toate și au fost cuprinse în proiectul noului buget, așa cum afirma premierul Victor Ponta încă din campania electorală. Dar cine să îl asculte, atât timp cât era vorba de lucruri pozitive, în goana noastră pentru senzațional și informații negative? Astfel, salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2015 la 975 lei și de la 1 iulie la 1.050 lei, pensiile vor fi indexate cu 5%, pensia minim garantată va fi majorată cu 50 de lei, la 400 de lei, salariile personalului didactic cresc în două tranșe, în martie și septembrie, cu câte 5%, salariile personalului din sănătate și asistență social de asemenea cresc, cu câte 100 de lei, indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cresc cu 16%, cresc și alocațiile pentru susținerea familiilor cu venituri pe membru de familie sub 530 lei, de la 42 la 84 lei pentru fiecare copil, alocația de plasament are o creștere spectaculoasă, de la 93 de lei la 600 de lei, iar cea de hrană pentru adulții cu dizabilități și persoane vârstnice din centre de asistență socială se dublează și va fi 16 lei pe zi. Vești bune primesc și cei care au dat statul în judecată și și-au câștigat drepturile salariale tăiate de guvernul Boc. Aceștia vor primi o parte din bani acum, iar restul în 2015, în loc de 2016. Vor fi restituite eșalonat și debitele recuperate de la pensionari și persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, iar plata indemnizațiilor pentru luptătorii incontestabili ai Revoluției din 1989 va fi reluată.

Citeşte şi: Bugetul DNA face ravagii. CTP: Singura soluţie, puşcăria salvează România

În ceea ce privește mediul de afaceri, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator va fi păstrată, la fel ca și scutirea impozitului pe profit, dacă acesta este reinvestit.

Așadar, guvernul Ponta a găsit soluția să împace și capra și varza. A adoptat măsuri sociale, dar în același timp se gândește la mediul de afaceri și încurajarea creșterii economice. Sigur, ca întotdeauna, există și persoane nemulțumite sau care caudă nod în papură, însă acestora țin să le amintesc de perioada dezastruoasă a guvernării Boc și faptul că guvernul din umbră al PNL e format în mare parte din aceiași miniștri.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2014
Cozma Lavinia
Polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ