Buget record pentru 2014 un trai mai bun – Pensionarii și salariații cu venituri reduse au motive de bucurie

| 17 noi, 2013

În bugetul pe anul viitor sunt prevăzute creșterea pensiilor și creșterea salariului minim pe economie, aceste categorii de venituri atingând maxime istorice, după o perioadă de stagnare în perioada 2008 – 2012. Este adevărat că nici ajunse la acest nivel pensiile medii și salariul minim pe economie, care de anul viitor vor depăși valoarea de 200 de euro, nu ajung la nivelul veniturilor din cadrul Uniunii Europene.

Premierul Victor Ponta a prezentat varianta bugetului pe 2014 aprobată de Guvern. Spre deosebire de guvernarea pedelistă, modelul propus de actualul guvern nu se bazează pe austeritate, tăieri de salarii și pensii și investiții cu bani împrumutați, ci dimpotrivă, încurajează o dezvoltare naturală a economiei prin majorarea veniturilor. Astfel, proiectul de buget este structurat pornind de la două direcții importante pentru creșterea economică – stimularea investițiilor și creșterea nivelului de trai, care favorizează creșterea cererii pe piața internă. Prin urmare, pensionarii și salariații cu venituri reduse au motive de bucurie.

Reluând politica de creștere constantă și sustenabilă, în timp decalajul dintre România și UE nu va mai fi la fel de simțitor la acest nivel.

Începând de anul viitor, salariul minim pe economie va crește  în două tranșe – de la 800 de lei la 850 începând cu 1 ianuarie, urmând ca la jumătatea anului viitor să fie majorat iar până la 900 de lei. În aceste condiții, aproximativ 805.000 de angajați vor beneficia de această majorare, dintre care 240.000 sunt salariați în cadrul sistemului de stat, iar 565.000 de beneficiari își desfășoară activitatea în mediul privat.

Decizia de majorare a salariului minim brut pe economie în 2014 reprezintă dovada faptului că Guvernul Ponta aplică în mod consecvent politica asumată cu privire la creșterea veniturilor, având în vedere că și în decursul acestui an salariul minim a crescut de la 700 de lei la 800 de lei. De asemenea, această majorare va fi cu atât mai binevenită în rândul celor cu venituri reduse, cu cât puterea de cumpărare a salariului nominal a crescut cu 1,4% în decursul acestui an.

Pensionarii se vor bucura de anul viitor de pensii mai mari cu 3,76%, în bugetul pe 2014 fiind prevăzute 52 de miliarde pentru plata pensiilor. După ce au fost reîntregite pensiile tăiate în perioada pedelistă, din 2012 pensia media a început să crească, iar în condițiile majorării de  anul viitor, aceasta va depăși pragul de 200 de euro. La acest nivel, indexarea anuală a pensiilor reprezintă o condiție obligatorie pentru creșterea nivelului de trai al pensionarilor.

Tag-uri: buget, pensii, Ponta, salarii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ