BUGETUL pe 2016 ajunge luni în plenul Parlamentului. Camera Deputaţilor şi Senatul şi-au majorat bugetele

| 14 dec, 08:33

Plenul reunit al Parlamentului a început luni dezbaterea pe proiectul legii bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Premierul Dacian Cioloş a venit în Parlament pentru a prezenta bugetul pe 2016.

UPDATE 19.43 Plenul reunit al Parlamentului a retrimis proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016 la Comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului. "Comitetul liderilor vă propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen până mâine dimineață (marți — n.r.) la ora 10,00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaților și Senatului", a afirmat luni președintele de ședință, Valeriu Zgonea.

Propunerea a fost adoptată cu 249 de voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Înainte de a retrimite la comisiile de specialitate proiectul legii bugetului de stat, senatorii și deputații au votat pe articole, fără a da un vot pe proiectul integral, toate cele 63 de articole ale actului normativ.

 

UPDATE 18.16 Camera Deputaţilor şi-a votat, luni, un nou buget, mai mare cu 27 de milioane de lei decât era prevăzut în forma Guvernului, pentru plata salariilor, urmând să retrimită Comisiilor de buget proiectul pentru a fi modificată Legea bugetului, iar la Senat suplimentarea este de 36 de milioane lei.

Astfel, Camera Deputaţilor primea, iniţial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, însă au solicitat Ministerului Finanţelor o majorare cu aproximativ 27 de milioane de lei, pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni. Ministerul Finanţelor a anunţat că Parlamentul va primi aceşti bani la rectificarea bugetară.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleaşi considerente. Răspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promiţând fonduri suplimentare la rectificare.

Această formulă a fost şi votată în Comisiile de buget finanţe, unde s-a aprobat bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului în forma transmisă de către Guvern.

Luni, însă, înaintea plenului reunit care urmează să discute bugetele tuturor ordonatorilor de credite, Camera Deputaţilor s-a reunit într-o şedinţă în care a votat o formă proprie a bugetului, în care a fost inclusă şi majorarea de 27 de milioane de lei. Senatul îşi votase deja, de săptămâna trecută, un buget majorat cu 36 de milioane de lei.

Potrivit unor surse politice, aceste două propuneri vor fi transmise acum către Comisiile reunite de buget, care vor modifica proiectul Legii bugetului de stat pe 2016, adoptat duminică seară, pentru includerea sumelor suplimentare. Sursa de finanţare va fi Ministerul de Finanţe, de la capitolul Acţiuni Generale, potrivit aceloraşi surse.

Astfel, în plen, vor fi transmise noile bugete ale celor două Camere, cu o suplimentare totală de aproximativ 63 de milioane de lei (circa 14 milioane de euro).

Acest subiect a provocat un scandal şi în prima şedinţa a Comisiilor de buget care au discutat, sâmbătă, proiectul bugetului.

Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost adoptate, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului Finanţelor că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare. Reprezentanţii Senatului au solicitat, dimineaţă, 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie.

Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului Finanţelor, soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.


UPDATE 17.49 Senatorii și deputații au început dezbaterea și votul pe articole în cazul proiectului legii bugetului pe 2016 în plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE 14.23 Lucrările în plenul reunit vor fi reluate la 17.30, cu dezbaterea legii bugetului pe articole, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu.

 

UPDATE 13.44 Au luat cuvântul până acum reprezentanţi ai PSD, PNL, UDMR şi ALDE, care şi-au expus punctul de vedere pe buget.

PSD-UNPR şi PNL au anunţat că vor vota legea bugetului.

 

UPDATE 12.58 Începe dezbaterea generală asupra bugetului, anunţă preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu. Nu se mai admit amendamente.

 

UPDATE 12.51 Este prezentat raportul comun al comisiilor economice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor asupra proiectului de buget 2016 prezentat de Guvern, raport admis cu amendamente.

RAPORT COMUN asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016

"In constructia bugetara pentru anul 2016, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 252,00 miliarde lei (33,8% din PIB), veniturile bugetului general consolidat 231,10 miliarde lei (31% din PIB), iar deficitul bugetar reprezinta 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB.

Veniturile bugetului de stat au fost stabilite la suma de 105.033,80 milioane lei, cheltuielile in suma de 132.233,90 milioane lei, iar deficitul bugetar este de 27.200,10 milioane lei", se arată în Raport.

Raport comun asupra Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016

 

UPDATE 12.37 Dezbaterile au început cu citirea proiectului de buget de către premierul Dacian Cioloş:

Prioritizare: nu începem mai multe proiecte decât putem termina.

Transparentizare: publicarea contractelor de achiziţii publice, inclusiv cheltuirea bugetelor.

Eficienţă: oamenii trebuie să înţeleagă de ce colectăm bani la buget.

Prudenţă: cu un deficit proiectat de 2,95%, este clar că trebuie să fim prudenţi în cheltuirea banilor.

Predictibilitate: Guvernul va avea în vedere doar 2 rectificări de buget, aşa cum prevede legea.

Vor primi alocări mai mari Educaţia, Sănătatea, Transporturile. Autorităţile locale vor primi bani în plus pentru infrastructura şcolară.

La Transporturi, avem în vedere demararea proiectelor mari. Prioritare proiectele deja începute şi crearea condiţiilor pentru începerea celorlalte proiecte.

În domeniul Apărării, guvernul creşte alocarea bugetară la MApN, în concordanţă cu promisiunea agreată politic de a creşte sumele gradual până la 2% din PIB.

Guvernul va colabora strâns cu domeniul privat, pentru crearea unei viziuni economice pe termen mediu şi lung.

Guvernul doreşte să aibă un partener în Parlamentul României, pentru implementarea măsurilor prevăzute.

 

Duminică seara, Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au dat raport favorabil legii bugetului de stat pe anul viitor, cu unanimitate de voturi.

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni luni pentru a programa dezbaterile de fond în plen şi susţinerea amendamentelor.

PROIECTUL LEGII BUGETULUI DE STAT 2016

"Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanţe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucrăm cu program prelungit", a anunţat, săptămâna trecută, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercurea trecută Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă.

Vineri bugetele pe 2016 ale instituţiilor statului au trecut de comisiile de specialitate din Parlament, iar sâmbătă şi duminică au fost avizate de comisiile reunite de buget-finanţe.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, vineri seara, că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere față de anul curent.

"Avem venituri de 31% din PIB, (pe cash n.r.) în scădere de la 32,3% în anul curent, iar pe partea de cheltuieli avem o ușoară creștere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar în termeni cash crește de la un estimat de—1,19% la—2,8%", a spus Dragu.

Ministrul Finanțelor a precizat că un impact negativ foarte mare în venituri îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură de la 24% la 9%.

"Anticipăm o creștere economică de 4,1%, căreia îi corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflația anuală medie este de 0,5%, iar pentru sfârșitul anului de 1,8%. În zona câștigului salarial mediu brut previzionăm o creștere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipăm o creștere a numărului de salariați și o reducere a numărului de șomeri. Pentru sfârșitul anului anticipăm o scădere de la 465.000 la 450.000 de șomeri. Previzionăm un sold al contului curent de—1,2% din PIB ceea ce corespunde unei creșteri a exporturilor, dar, de asemenea, o creștere mai accelerată a importurilor", a mai afirmat Dragu.

În data de 4 decembrie, Dragu a afirmat că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

Ea a precizat, totodată, că nu se intenționează introducerea de taxe noi și nici majorarea celor actuale în 2016, iar creșterea veniturilor bugetare va fi axată pe o mai bună colectare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 dec, 09:47
SIBNET
activitate acasa pe calculator
Te invitam sa incepi acum un curs gratuit care te invata simplu si repede cum poti face bani pe internet. Cursul il primesti pe adresa ta de email, este gratuit, cu explicatii clare si te invata pas cu pas cum poti face bani pe internet. Pentru a primi cursul, trimite un mesaj la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ