Bunicule Băsescu, de ce minţi? Astăzi, despre TVA

| 09 dec, 2013

Potrivit datelor INS la nivelul lunii septembrie, pâinea a cunoscut o ieftinire cu 11,5 procente, iar făina cu 7,4 procente. Toate aceste date provenite din surse oficiale îl contrazic pe Traian Băsescu.

Când nu are teme de atac la adresa Guvernului Ponta, preşedintele Traian Băsescu le inventează singur. Ieşit la una din celebrele sale sesiuni de shopping de weekend la hypermarket-urile bucureştene, şeful statului a luat la ţintă o măsură bine receptată de populaţie şi care şi-a dovedit efectele favorabile în economie. Este vorba despre reducerea TVA în sectorul de panificaţie de la 24% la 9%.

Preşedintele a scos o pâine din cărucior pentru a arăta că pâinea nu s-a ieftinit după scăderea TVA la 9%. „Uite, pâinea nu s-a ieftinit, uite, îţi arăt pe etichetă, citeşte şi tu: 2,50 aceeaşi pâine, acelaşi preţ. Şi înainte, şi acum”, a spus Traian Băsescu.

Mesajul lui Traian Băsescu este un mare neadevăr. Despre efectele pozitive ale reducerii TVA la pâine s-a discutat pe larg în ultimele 2-3 luni, iar efectele benefice au fost confirmate nu de către guvern, ci de către Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan).

Reducerea TVA cu 15% pe întreg lanţul industriei de panificaţie a fost una dintre măsurile asumate de Cabinetul Ponta, prin care se dorea atingerea a două obiective: un preţ final mai mic al pâinii, extrem de important din perspectiva categoriilor sociale vulnerabile, şi reducerea evaziunii fiscale în domeniu, care ar urma să antreneze şi creşteri ale încasărilor la bugetul de stat.

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a dat publicităţii un raport care evalua impactul reducerii TVA în acest sector. Astfel, producția fiscalizată a crescut cu peste 10% la făină și cu peste 15% la pâine. Totodată, conform datelor INS la nivelul lunii septembrie, pâinea a cunoscut o ieftinire cu 11,5 procente, iar făina cu 7,4 procente. Toate aceste date provenite din surse oficiale îl contrazic pe şeful statului şi arată că miza lui Traian Băsescu este de a discredita în mod fals măsura adoptată de guvern şi implementată începând cu 1 septembrie 2013.

Aceste rezultate demonstrează că pariul pe care guvernul l-a făcut prin scăderea TVA-ului aplicat la pâine cu 15 procente este câștigător, atât din perspectiva populației, care își vede întârită puterea de cumpărare, cât și din aceea a bugetului. Dacă tendința de fiscalizare a producției va continua în același ritm şi în lunile următoare, este foarte posibil să asistăm la extinderea măsurii și la alte categorii de produse alimentare. Iar primele pe listă sunt alimentele bio.

Însă cei mai exigenţi evaluatori ai măsurii Cabinetului Ponta sunt românii. Realitatea este că pentru populaţia cu venituri reduse, ieftinirea pâinii reprezintă o măsură cu impact favorabil indiscutabil în coşul zilnic. În timp ce preşedintele Băsescu atacă gratuit Executivul pentru o măsură care şi-a dovedit utilitatea, guvernarea USL îşi onorează angajamentele. Desigur, ieftinirea pâinii a fost posibilă graţie rezultatelor bune din economie, iar ea va fi dublată şi de alte politici similare de îndată ce revirimentul economic va fi consolidat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2013
cantautor
in unele magazine s-a micsorat,in altele nu...
drept pentru care nu s-a ieftinit cu 15% in medie..ci cu 11,5
care-i minciuna "tentativa de ziarist"?
09 dec, 2013
Ion
BASESCUBOC
ERA MULT MAI BINE IN PE VREMEA GUVERNULUI BASESCUBOC! ATUNCI A CRECUT TVA SI AU SCAZUT SALARIILE SI S-A SIMTZIT IMEDIAT, CLAR SI FARA ECHIVOC! AH, CE VREMURI MINUNATE....
09 dec, 2013
Dan
painea nu s-a ieftenit
ba tu lasa-ma cu datele INS care nu au nicio valoare eu cumpar paine din Cora si nu s-a schimbat deloc pretul de prin martie ,aprilie anul asta
09 dec, 2013
Bogdan
Conform bleah
Conform datelor INS avem crestere economica si romanii o duc mai bine :))
Si marmota invelea ciocolata in staniol.
Nu il suport pe Basescu, dar astia de la USL sunt niste jigodii mai mari.
Ce s-a ieftinit din TVA au compensat rapid baietii din adaos, in schimb platim alte taxe ca sa suportam TVA ala redus.
Mareata masura de ajutor, mai bine se lucra la numarul de locuri de munca, la promovarea economiei nu la masuri stilul pomana.

Site asta e asa de procomunist ca pana si campul de comments e rosu :))))

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ