Butcher: Achiziţionarea F-16, un punct de referinţă în realizarea şi menţinerea securităţii regionale

| 13 mai, 2014

Achiziţionarea aeronavelor F-16 reprezintă un punct de referinţă în întărirea 'excelentelor' relaţii dintre Statele Unite şi România şi în realizarea şi menţinerea securităţii regionale, a declarat marţi însărcinatul cu afaceri al SUA a.i. Duane Butcher, cu ocazia recepţiei organizate la Bucureşti de Lockheed Martin.

"Este o plăcere şi o onoare să mă aflu aici cu dumneavoastră în această seară pentru a sărbători o realizare plină de semnificaţii, achiziţionarea de către România a aeronavelor F-16 produse de Lockheed Martin. Această decizie îndrăzneaţă este integral în conformitate cu obiectivele afirmate ale naţiunii dumneavoastră şi va constitui un pilon fundamental în cadrul parteneriatului nostru strategic în continuă dezvoltare', a spus Butcher, în discursul său, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, programul şi pregătirea aferentă sosesc într-un moment extrem de important pentru regiunea Mării Negre.

'Prin utilizarea unei noi platforme de armament cum este aeronava F-16, România demonstrează un angajament ferm în domeniul apărării, în asumarea unui rol de primă mărime în stabilitatea regională şi a unei contribuţii semnificative la apărarea colectivă în cadrul NATO. Achiziţionarea unui tip de avion de vânătoare care va fi complet interoperabil cu NATO şi în special cu forţele Statelor Unite este un pas important pentru transformarea forţelor aeriene române într-o categorie de forţe armate moderne şi interoperabile. F-16 va furniza capacitatea unei reacţii puternice şi eficiente în cazul unei agresiuni la nivel regional, capacitate extrem de necesară la graniţele NATO', a arătat oficialul SUA.

El a susţinut că aeronavele F-16 au acumulat o experienţă 'extraordinară' în privinţa fiabilităţii, eficienţei şi a capacităţii de a rămâne relevante pe termen lung.


'Apreciem angajamentul consecvent al autorităţilor române pentru creşterea bugetului apărării în vederea atingerii standardului NATO de 2% din PIB. Acesta este un imperativ necesar pentru ca forţele armate să îşi planifice capacităţile pe termen mediu şi lung. Este în acelaşi timp un element important în efortul de a îşi asuma un rol de primă mărime printre ceilalţi aliaţi din cadrul NATO. Doresc să îmi exprim aprecierea pentru tenacitatea şi curajul liderilor politici şi militari care au sprijinit consecvent acest proiect important', a mai declarat Butcher.

La evenimentul organizat de Lockheed Martin a participat şi premierul Victor Ponta. 'Am participat la un eveniment privat organizat de Lockheed Martin pentru marcarea faptului că România a intrat în familia celor care utilizează avioanele multirol F16. Am spus doar un singur lucru: că mă bucur că, după foarte mulţi ani în care acest proiect important pentru România a fost amânat, am semnat anul trecut contractul de achiziţie. Sunt cel puţin trei motive pentru care era necesar acest lucru. În primul şi în primul rând pentru că România trebuie să-şi arate şi prin gesturi practice, nu doar prin declaraţii politice, ataşamentul faţă de parteneriatul strategic cu SUA şi cu NATO. În al doilea rând pentru că militarii români - şi aici vorbesc de aviatorii militari, dar mă refer la toţi - trebuie să aibă la dispoziţie echipament şi tehnologie de ultimă generaţie. (...) Şi, în al treilea rând, o bucurie specială pentru o generaţie nouă de piloţi care acum, deja, au început pregătirea şi care vor putea, după ce-şi termină pregătirea, după ce sosesc avioanele multirol F16 româneşti, vor putea să dovedească - eu mi-am exprimat această încredere - că vor fi cei mai buni piloţi de F16 din NATO', declara prim-ministrul la finalul recepţiei de la Cercul Militar Naţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ