Câți bani au cheltuiti turiștii români pentru vacanța de Paști

| 14 apr, 17:11

Peste 105.000 de români și-au petrecut Paștele în România, cheltuind 31,2 milioane de lei pe servicii turistice (cazare și masă), cele mai căutate fiind pensiunile, care au primit în acest an aproximativ 65.000 de turiști, potrivit datelor prelucrate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc.

Numărul aproximativ de locuri puse la dispoziția turiștilor în cadrul structurilor de cazare din România a ajuns la 136.400, dintre care 105.600 au fost vândute pentru sărbătorile de Paște din acest an.

Locul întâi în topul preferințelor românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale este ocupat și anul acesta de pensiunile rurale. Cele mai solicitate destinații au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu (Mărginimea Sibiului), Maramureș și Buzău. Au fost puse la dispoziție 75.000 de locuri în cadrul structurilor de cazare din zonele rurale, dintre care s-au vândut 65.000 de locuri. Pe lângă produse tradiționale și petreceri în aer liber, ofertele au inclus plimbări cu căruța sau ateliere interactive de încondeiat ouă, conform Agerpres.

Citește și:  Câți turiști străini ne-au vizitat anul trecut


Turiștii ajunși la pensiuni au cheltuit 19,5 milioane de lei doar pe cazare și masă.

Pe locul doi se află stațiunile montane, cele mai solicitate fiind structurile de cazare de pe Valea Prahovei. Au fost puse la dispoziție 30.000 de locuri, dintre care s-au vândut 22.000 de locuri. Turiștii au cheltuit aici 6,6 milioane de lei.

Iubitorii de schi au putut practica sporturi de iarnă și în această perioadă. Din oferte nu a lipsit masa cu produse tradiționale, însă au fost și meniuri speciale, pentru cei cărora nu le place carnea de miel. Familiile care au mers cu copiii la munte i-au putut lăsa pe cei mici în ateliere de creație, unde aceștia au învățat să vopsească ouă sau să confecționeze felicitări de Paște și au primit cadouri de la "Iepuraș".

"Datorită tarifelor mici, românii și-au petrecut Paștele și în diferite stațiuni balneoclimaterice. Aici au fost vândute 18.000 de locuri dintre cele 28.000 puse la dispoziție. Turiștii au cheltuit în stațiunile balneare aproape 4,9 milioane de lei', spun reprezentanții FPTR.

Hotelierii de pe litoral au avut și ei oferte pentru turiștii care au vrut să petreacă Paștele la malul mării, litoralul nefiind o destinație tradițională pentru această sărbătoare. Majoritatea unităților care au pregătit totuși pachete s-au aflat în Mamaia, iar ofertele au inclus excursii la mănăstiri din Dobrogea. Au fost puse la dispoziție 2.800 de locuri, din care doar 300 au fost vândute.

Datorită serviciilor complete oferite pasionaților de pescuit și inedit, au fost puse la dispoziție 600 de locuri în structurile din Delta Dunării, doar 300 de locuri fiind vândute.

Gradul de ocupare a ajuns până la 86% în zona rurală și a coborât treptat, în funcție de preferințele turiștilor, până la 73% în zona montană, 64% în structurile balneare, 50% în Delta Dunării și 10% pe litoral.

Aproximativ 5.000 de români și-au petrecut vacanța de Paște în străinătate și au cheltuit peste 1,3 milioane euro pentru servicii turistice. O mică parte dintre români au ales să petreacă vacanța de Paște în destinații precum Roma, Atena sau Ierusalim, fiind atrași de semnificația religioasă.

Cele mai solicitate destinații externe au fost, însă, cele din apropierea țării — Bulgaria și Grecia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ