Câți kilometri de autostradă are România înainte de Crăciun

| 20 dec, 2013

Evoluția autostrăzilor din România pe anii 2012-2013 a fost una accelerată: în anul 2012 au fost finalizați 164 km, iar în 2013 115 km.

Evoluția este spectaculoasă, dacă ne raportăm la lungimea totală a autostrăzilor din România, care este de 529 km. Chiar zilele aceastea, premierul Victor Ponta, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Șova, și primarul Sibiului, Klaus Johannis, au inaugurat trei tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Orăștie, mai exact loturile 1 (24 km), lotul 2 (19,7 km) și lotul 4 (16,6 km), cu o lungime totală de 60 de km.

Evenimentul a fost un punct important al Strategiei de Dezvoltare a Rețelei de Austostrăzi 2014-2018 a Guvernului USL, care prevede crearea de noi rețele de autostrăzi prin care să conecteze România de la Vest la Est. Unirea provincilor istorice, conectarea primelor 15 orașe ale țării, altele decât Bucureștiul, ieșirea la granițele importante prin autostrăzi, toate sunt obiective în proiectul Guvernului.

Există patru surse de finanțare pentru autostrăzi prin strategia de dezvoltare pe 2014-2020. Prima sursă este TEN-T coeziune ce cuprinde fonduri europene, tronsoane finanțabile din fonduri de coeziune, în valoare de 3 mld. euro. Cea de-a doua sursă de finanțare este TEN-T dezvoltare regională ce prevede fonduri europene în valoare de 1,8 mld. euro.

Cea de-a treia sursă pentru finanțarea autostrăzilor sunt fondurile de la concesiune / PPP, anume fonduri private și fonduri de la buget, iar cea de-a patra sursă este statul roman prin fonduri de la bugetul de stat creat în urma implementării, cu amânare de câteva luni, a accizei pe combustibil.

Prin urmare, prin fondurile de dezvoltare regională vor fi finanțate două segmente de autostradă: Sibiu-Brașov și Brașov-Bacău, în asa fel încât să se poată uni chiar în perioada imediat următoare Moldova și Transilvania. În ceea ce privește tronsoanele finanțate în regim de concesiune sau parteneriat public-privat, Guvernul Ponta va depune oferta pentru Comarnic – Brașov, ce realizează legătura între Ardeal și București.

Prin fondurile de coeziune vor fi demarate: autostrada Pitesti - Râmnicu Vâlcea, primul tronson care trece pe la Curtea de Argeș, autostrada Ungheni - Târgu-Neamț - Bacău și încă trei tronsoane, respectiv București – Buzău - Focșani, autostrada Sud București – Alexandria și segmentul Craiova - Calafat.

Pe lista principalelor proiecte de infrastructură finanțate în anul 2013 au fost incluse Autostrada Orăștie – Sibiu (cu o alocare de 699 milioane de lei integral din fonduri externe nerambursabile), Autostrada Cernavodă - Constanța (435,4 milioane lei, din care 9,8 milioane din fonduri externe nerambursabile și 425,6 milioane lei din fonduri externe rambursabile), Autostrada Lugoj – Deva (430 milioane lei integral din fonduri externe nerambursabile), Autostrada București – Brașov (369 milioane lei integral din bugetul de stat), Autostrada Arad-Timisoara si bypass-ul Arad (250,7 milioane lei, din care 18,7 milioane lei din fonduri externe nerambursabile și 231,9 milioane lei din fonduri externe rambursabile), Autostrada Brașov-Cluj-Borș (188,3 milioane lei integral din bugetul de stat), Autostrada Nadlac-Arad (170 milioane lei integral din fonduri externe nerambursabile postaderare).

De asemnea, s-a avut în vedere reabilitarea drumurilor naționale Etapa a VI-A - 1.112 kilometri (546,7 milioane lei integral din fonduri externe rambursabile), varianta de ocolire a oraselor Deva - Oraștie la standard de autostrada (324,4 milioane lei integral din bugetul de stat), varianta de ocolire a municipiului Constanța (246,1 milioane lei, din care 71,8 milioane lei din fonduri externe nerambursabile și 174,3 milioane lei din fonduri externe rambursabile).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ