Câți români vor beneficia de creșterea salariului minim în 2015

| 14 oct, 2014

Guvernul condus de către Victor Ponta a întreprins demersuri pentru îndeplinirea unui obiectiv foarte important asumat în anul 2012: majorarea salariului minim brut din România. Când Victor Ponta a preluat conducerea aparatului guvernamental, salariul minim era de 700 de lei, iar până în prezent veniturile cetățenilor au fost majorate în mod constant de mai multe ori, salariul ajungând până la 900 lei și care urmează să fie ridicat anul viitor până la 975 lei.

Ministrul Muncii Rovana Plumb a anunțat că salariul minim brut pe țară va crește pentru aproximativ 1 milion de cetățeni cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând de la 900 lei la 975 lei, în conformitate cu Codul Muncii care prevede stabilirea anuală a salariului minim garantat în plată. Acestă măsură este parte a programului guvernamental, în care este prevăzut faptul ca până în 2016 salariul minim să ajungă la nivelul de 1 200 lei.

Totodată, majorarea anunțată de Rovana Plumb pentru anul viitor vine în contextul în care salariul minim brut pentru cetățeni a fost crescut în 2014 de două ori. În primă fază, începând cu 1 ianuarie, salariul minim a fost crescut cu 50 lei, de la 800 lei la 850 lei, iar în cea de-a doua fază, începând cu 1 iulie, acesta a fost majorat cu încă 50 lei, de la 850 lei la 900 lei.

Cum de altfel și în anul 2013, salariul  de bază minim brut  a fost crescut de Guvernul Ponta în două etape, de la 750 de lei din 1 februarie, pentru un program de lucru ce reprezenta 4,44 lei pe oră, și de la 1 iulie, unde venitul a fost crescut la 800 lei, la un calcul de 4,74 lei pe oră.

În anul 2011, salariul de bază minim brut a fost stabilit printr-o Hotărâre de Guvern la 670 lei lunar, pentru un program de lucru de 170 de ore pe lună, ce reprezenta 3,94 lei pe oră. Astfel, Executivul condus de către Victor Ponta a urmărit să facă dreptate până la capăt, să reducă inechitatea socială și să elimine austeritatea pe care guvernarea Boc – Băsescu a dus-o prin tăieri de pensii și salarii.

Mai mult, de majorarea de la 850 lei la 900 lei pe anul în curs a salariului de bază minim brut au beneficiat aproximativ 970 000 de salariați, dintre care 280 000 bugetari și 690 000 din sectorul concurențial. Iar în ianuarie, de veniturile crescute au beneficiat  800 000 de salariați, dintre care 240 000 din sectorul bugetar și 570 000 din sectorul concurențial.

În concluzie, toate aceste decizii de creștere a nivelului de trai din România au fost luate de aparatul guvernamental condus de liderul PSD, Victor Ponta, pe baza dezvoltării economiei românești. Cu 2,6% creștere economică pe semestrul I 2014, față de semestrul I 2013, România are o a opta rată de majorare a PIB real din UE, un plus de două ori mai mare decât media europeană și de peste 3 ori mai mult relativ la zona euro.

Și asta în care, în contextul luptei pentru alegerile prezidențiale, candidatul ACL, Klaus Iohannis, nu știe nici măcar cât e salariul minim pe economie! Întrebat într-o emisiune TV cât este valoarea salariului minim în România în contextul majorărilor salariale anunțate de Ministrul Muncii, Klaus Iohannis a evitat să răspundă la întrebare „Așa și? La cât să crească? Ceea ce dovedește faptul că Primarul de la Sibiu nu are nicio pregătire pentru a fi Președintele românilor, pentru că nu cunoaște lucrurile elementare legate de economia României!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ