CAFEA cu impurități dintre cele mai ciudate, ca urmare a crizei din piața mondială

| 28 sep, 2014

Zahărul și laptele condensat ar putea să nu fie singurele ingrediente pe care le bem alături de cafea în fiecare dimineață. Condițiile dificile de cultivare a cafelei și cererea în creștere determină unii producători să adauge la cafeaua măcinată și exportată în toată lumea diverse alte ingrediente: soia, grâu, zahăr brun, orz, secară, semințe de acai, porumb, ramuri și praf, informează Restomania.

Consumatorii de cafea măcinată nu își dau seamă de prezența altor ingrediente și impurități în cană de cafea, însă acestea prezintă un pericol pentru persoanele cu diferite intolerante a€“ la soia și gluten a€“ care simț chiar și cantitățile foarte mici de grâu, soia, orz sau secară din ceașca de dimineață.

Sună poate ciudat că putem găsi praf și crenguțe în cafea, însă aceste ingrediente nu prezintă în general un risc pentru sănătate, fiind la fel de naturale precum cafeaua pe care o însoțesc.

Ne-am putea simți însă lezați de etichetele înșelătoare ale producătorilor, care se lăuda cu o cafea 100% pură.

Cum ne dăm seama dacă există impurități în cafea?

Din păcate este aproape imposibil pentru consumatori să detecteze impuritățile din cafea, prezența diferitelor ingrediente în afară boabelor de cafea fiind detectată la microscop. Impuritățile despre care am povestit mai sus au fost descoperite în urmă unor țeste făcute din Brazilia, iar cercetătorii universitari au realizat chiar și un test care să detecteze impuritățile din cafea.

Cineva cu un simț foarte dezvoltat al gustului ar putea să sesizeze unele diferențe față de cafeaua pură, dar pentru majoritatea dintre oameni acest lucru este practic imposibil. Spre exemplu, cafeaua amestecată cu porumb ar trebui să producă un gust mai dulce, diferit de cel pur.

De ce producătorii adaugă și alte ingrediente în cafea?

Cererea ridicată de cafea și seceta sunt responsabile, cel puțin parțial, de tendința producătorilor de a introduce în cafeaua măcinată și alte ingrediente, pentru a înșela consumatorii. În plus, o maladie care afectează arborele de cafea, denumită „a€œrugina cafelei”, a lovit puternic producția din America Latină.

Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, va marca în acest an o scădere cu circa 20% a producției, în urmă secetei și a acestei boli. Asta nu înseamnă că băutorii de cafea nu își vor mai găsi licoarea preferată în magazin, dar exportatorii din America Latină vor satisface cererea și prin soiuri de mai slabă calitate.

Din păcate, toate aceste probleme din piață cafelei au crescut prețul băuturilor și încurajează și mai mult aceste practici de a înșela consumatorul și de a adăuga impurități în cafea. Vom plăți mai mult pe cafea, dar nu vom fi siguri că vom primi chiar cafea.

Cafeaua este una dintre cele mai sănătoase băuturi, având capacitatea să prevină multe boli. De altfel, se zice că secretul longevității ar fi consumul de cafea grecească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ