Cafeaua cu zahăr sau cafeaua cu îndulcitor? Care e mai periculoasă?

| 02 dec, 2013

Zahărul este adesea numit "moartea albă". Dar nici îndulcitorii artificiali nu sunt consideraţi sănătoşi. Atunci... cu ce să-ţi îndulceşti cafeaua ca să nu-ţi afecteze sănătatea?

Cât de periculos este zahărul?

Zahărul are o mulţime de pericole dacă este consumat zilnic şi în cantităţi mari. Zahărul îngraşă, suprasolicită pancreasul, are efect inflamator, hrăneşte celulele canceroase şi provoacă dependenţă. Există o mulţime de studii care au dovedit clar că zahărul este un pericol pentru sănătatea noastră.

Însă dacă singurul "dulce" pe care îl consumi într-o zi este linguriţa de zahăr din cafea, înseamnă că nu ai de ce să-ţi faci griji. O linguriţă de zahăr conţine numai 16 calorii şi nu te va transforma într-o obeză, nici într-o depenendetă de zahăr şi nici nu-ţi va "stresa" pancreasul atât de mult încât să faci diabet de tip II.

Cât de periculoşi sunt îndulcitorii artificiali?

Nici îndulcitorii artificiali - zaharină, acesulfam, aspartam - nu sunt mai sănătoşi. De mult timp se spune că pot provoca cancer dacă sunt consumaţi în cantităţi mari, însă studiile nu au reuşit să dovedească acest lucru cu certitudine. Ce se ştie însă este că îndulcitorii menţin dependenţa de dulce, pot provoca poftă de dulce şi nu ajută foarte mult la slăbire.

Pe de altă parte, nici ei nu sunt chiar atât de periculoşi dacă îi foloseşti doar una sau două picături pe zi pentru a îndulci o cană de cafea.

Consumate în cantităţi mici, şi zahăr, şi îndulcitorii sunt siguri.

Îndulcitori naturali care nu îţi afectează sănătatea

Ce te faci însă dacă ţi-e poftă de dulce şi vrei să faci o prăjitură mai dietetică? Pui zahăr sau pui îndulcitori artificiali? Răspunsul corect: nici una, nici alta. În ultimul timp, sunt tot mai folosiţi îndulcitorii naturali, care nu au niciunul din pericolele celor artificiali. Este vorba de extrasul din Stevia sau de xylitol, variante naturale, care îndulcesc băuturile sau mâncarea fără să aducă calorii suplimentare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ