CĂLIN POPESCU TĂRICEANU. Efectul politic uriaş al mişcării Tăriceanu asupra PNL

| 04 iul, 2014

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU. Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu şi-a lansat joi Partidul Liberal Reformator, evenimentul fiind organizat la Institutul de Studii Liberale din Bucureşti. "Am pornit pe drumul fondării PLR, partid care să reprezinte liberalismul în România, continuator al tradiţiilor istorice din ţara noastră şi membru al familiei europene liberale. Vă anunţ şi candidatura mea la preşedinţia României".

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU. Anunţul a venit la câteva săptămâni după ce preşedintele Senatului şi-a făcut publică intenţia de a construi un partid care să ducă mai departe valorile liberalismului adevărat din România. Mai important este faptul că apelul lui Tăriceanu nu a rămas fără răspuns. De exemplu, doar miercuri, 12 deputaţi PNL şi-au asumat în plenul Parlamentului demisia din partid, Nicolae Alexandri, Graţiela Gavrilescu, Viorel Palașcă, Ioan Cupă, Andrei Gerea, Sorin Teju, Ioan Viorel Teodorescu, Mihai Stănişoară, Daniel Chiţoiu, Nicu Marcu, Gheorghe Mirel Taloş şi Radu Stroe urmând să activeze ca independenţi. Între timp, numărul total al parlamentarilor care s-au alăturat lui Tăriceanu a ajuns la 19, deşi se vorbeşte de încă 11 persoane interesate să vină în PLR.

CITEȘTE ȘI: Coșmarul PDL-PNL – proiectul USL nu a fost abandonat

Astfel, succesul obţinut de Călin Popescu-Tăriceanu este unul remarcabil, având în vedere intervalul relativ scurt de timp în care a reuşit să organizeze un nou partid care să se bazeze pe nişte principii liberale adevărate. Dacă iniţial eforturile sale au fost ridiculizate de foştii colegi de partid, acum nimeni din PNL nu mai râde de fostul premier şi de partidul pe care l-a anunţat joi.

 

CITEȘTE ȘI: Tăriceanu, ATAC năucitor la fuziunea PNL-PDL

Prin contrast, de la plecarea din USL, PNL-ul condus de Crin Antonescu şi mai apoi de Klaus Iohannis s-a aflat într-o cădere continuă. Rezultatul obţinut în alegerile pentru Parlamentul European nu a făcut decât să confirme această criză, iar deciziile luate de atunci de conducerea liberală nu fac decât să adâncească situaţia defavorabilă în care PNL-ul se află în prezent. Departe de a reprezent o salvare pentru partid, negarea a 139 de ani de istorie liberală, trecerea de la ALDE la PPE şi apropierea de PDL vor accentua problemele liberalilor.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt politicienii care l-ar numi premier pe Traian Băsescu

În acelaşi timp, liderii PNL încearcă din răsputeri să acrediteze ideea că mişcarea şi partidul înfiinţate de Tăriceanu nu conteză, deşi realitatea pare să îi contrazică. În fond, fostul lider PNL a reuşit într-un timp atât de scurt să strângă 30 de parlamentari în jurul său, creând un veritabil exod din PNL. Faptul că mai marii liberali încearcă să minimalizeze importanţa acestor plecări reprezintă dovada cea mai bună a faptului că ei încearcă în realitate un exerciţiu de control al daunelor, atât în raport cu ce s-a întâmplat deja cât şi din punct de vedere preventiv.

CITEȘTE ȘI: Băsescu: Este necesară unificarea dreptei pentru prezidenţiale;PNL să regrete public lovitura de stat din 2012

În fond, ce s-a întâmplat recent poate reprezenta o repetiţie pentru plecarea altor membrii PNL înspre noua formaţiune organizată de Călin Popescu-Tăriceanu, caz în care situaţia Partidului Naţional Liberal ar deveni cu adevărat una dramatică. În schimb, PLR-ul format joi se anunţă deja ca un partid serios, capabil să ducă mai departe liberalismul din România, după ce PNL-ul s-a dezis aproape peste noapte de 139 de ani de istorie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ