Când şi pentru ce poate ANAF să închidă magazinele amendate

| 31 mar, 14:53

Măsura suspendării activităţii magazinelor controlate de ANAF este nouă şi a luat prin surprindere patronii controlaţi şi amendaţi pentru nereguli. Obiectiv.info vă prezintă care sunt situaţiile pentru care legea prevede suspendarea activităţii economice între o lună şi trei luni.

Agenţii economici amendaţi şi închişi de inspectorii ANAF se plâng de duritatea măsurilor şi acuză că afacerea le este suspendată pentru o lipsă de câţiva lei în casa de marcat. Într-adevăr, aceasta este una din noutăţile pe care le aduce OUG 91/2014, care modifică OUG 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

În forma iniţială, OUG 28/1999 stabilea doar amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale, nu şi suspendarea afacerii pe o perioadă de timp. OUG 91/2014, intrată în vigoare la începutul acestui an, introduce ca pedeapsă pentru încălcarea legii şi suspendarea afacerii între o lună şi trei luni, în funcţie de gravitatea faptei.

Obiectiv.info vă prezintă faptele pentru care se suspendă activitatea economică în cazul în care inspectorii ANAF constată nereguli, potrivit noii OUG 91/2014.

Citeşte şi: Pub 18 s-a închis pentru 3,28 lei? Iată DOCUMENTELE care dezvăluie misterul

Suspendarea activităţii (pe lângă amendă) este prevăzută în următoarele situaţii:

SITUAŢIA 1

Art. 11, lit. b), alin (ii): Suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor, pentru contravenţia prevăzută art. 10, lit. cc)

Art. 10 lit cc): nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2)

Art. 3, alin (2): Aparate de marcat electronice fiscale sunt considerate şi casele de marcat electronice fiscale şi alte sisteme ce includ dispozitive cu funcţii de case de marcat, echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, care înglobează constructiv un modul fiscal, prin intermediul căruia controlează memoria fiscală, dispozitivul de imprimare, dispozitivul de memorare, afişajul client, dispozitivul de salvare externă şi dispozitivul de comunicaţie externă care permite integrarea într-un sistem informatic.

Amenda prevăzută pentru aceste contravenţii este între 8.000 şi 10.000 lei.

SITUAŢIA 2

Art. 11, lit d), alin. (ii): suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor, pentru contravenţiile prevăzute la art. 10, lit. b), c), d) şi e).

Art. 10:

b) neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu excepţia prevăzută la art. 1 alin. (8) (Până la repunerea în funcţiune a aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici utilizatori sunt obligaţi să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operaţiunile efectuate şi să emită chitanţe, în condiţiile legii, pentru respectivele operaţiuni şi facturi, la cererea clientului. Obligaţia privind înregistrarea operaţiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi.)

c) neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale;

d) neîntocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului;

e) neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate numai de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate pentru comercializare, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Amenda prevăzută pentru aceste contravenţii este între 10.000 lei şi 15.000 lei.

Citeşte şi: La ce localuri din Bucureşti a pus Antifrauda sigiliul. Cazul Pub 18

În cazul în care activitatea agentului economic este suspendată, magazinul este sigilat.

"Pe durata de suspendare a activităţii, unitatea este sigilată de echipa de control constituită potrivit legii. Concomitent cu sigilarea unităţii, se afişează la loc vizibil un anunţ cu privire la această situaţie. Anunţul va fi scris cu litere de tipar având înălţimea minimă de 10 cm. Procedura de aplicare a acestei prevederi se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, până la data de 1 martie 2015."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ