Captură IMPRESIONANTĂ! Aur în valoare de 1,3 mil. dolari, recuperat de pe o navă scufundată acum 157 ani

| 07 mai, 2014

O companie americana specializata in operatiuni oceanice la adancimi mari a recuperat aproape 1.000 de uncii de aur (28,3 kilograme), care valoreaza 1,3 milioane de dolari, de pe epava corabiei SS Central America, scufundata in anul 1857 in Oceanul Atlantic, relateaza incont.ro citand BBC.

Corabia SS Central America s-a scufundat la o adancime de 2,2 kilometri in 1857, in urma unei furtuni puternice, in timp ce calatorea din Panama spre New York. Aceasta reusita a reinnoit speculatiile potrivit carora numeroase lingouri de aur, in valoare de mai multe zeci de milioane de dolari, se afla in continuare pe acea epava.

Oceanografii au recuperat pentru ultima oara lingouri de aur de pe epava CC Central America in 1991.

Naufragiul corabiei SS Central America a cauzat moartea a 425 de persoane si a declansat una dintre primele crize financiare din lume.

Expertii spune ca ambarcatiunea - care a fost prinsa intr-un uragan la o distanta de 257 de kilometri de coastele Carolinei de Sud - transporta 21 de tone de aur, care ar fi trebuit sa ajute bancile din New York, ramase fara prea multe lichiditati in acel an. Naufragiul a creat panica pe pietele financiare.

Operatiunea de recuperare a lingourilor, realizata la jumatatea lunii aprilie, pe epava acelei corabii ce avea o lungime de 85 de metri, a fost prima din ultimul sfert de secol. Nu se stie cu exactitate cat aur a mai ramas pe epava.

Lingouri si monede din aur valorand aproximativ 40 milioane-50 milioane de dolari au fost deja recuperate in timpul unor operatiuni anterioare, la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, inainte ca o serie de dispute de ordin legal sa blocheze misiunile de recuperare a comorii.

Operatiunea din aprilie a fost realizata de compania Odyssey Marine Exploration din Tampa, Florida. In martie, aceasta firma a castigat de la un executor judecatoresc dreptul de a reveni pe epava. Executorul a fost numit de un tribunal din statul Ohio cu scopul de a reprezenta prima companie de explorari oceanice care sa inspecteze epava. Acea decizie a venit dupa o lupta de multi ani in justitie pentru obtinerea drepturilor de exploatare a comorii.

Epava a fost pentru prima data localizata in 1988 de expertul in explorari maritime Thomas Thompson, care a organizat primele misiuni de recuperare a lingourilor de aur de pe SS Central America.

Investitorii care au sprijinit proiectul l-au dat insa in judecata, declarand ca Thomas Thompson nu le-a predat tot aurul descoperit in acele misiuni. Locul in care se afla in prezent Thomas Thompson nu este cunoscut si un mandat de arestare a fost emis pe numele sau in anul 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ