Care ar putea fi prima ţară care o să elimine banii cash

| 14 oct, 2013

Guvernul israelian a înfiinţat, luna trecută, o comisie care va examina modalităţile în care banii lichizi pot fi eliminaţi din ţară, scrie israelnationalnews.com, care notează că, în acest mod, va fi mai uşor de combătut evaziunea fiscală.

Sursa notează că banii cash ajung cu uşurinţă de la un individ la altul, iar tranzacţiile cu bani cash pot fi făcute fără supravegherea autorităţilor. În schimb, în cazul tranzacţiilor electronice, se poate vedea foarte uşor câţi bani sunt în cont, câţi sunt retraşi la un moment dat şi cât cheltuie oamenii, totul putând fi aflat în timp real.

Din comisia care va examina posibilitatea eliminării cash-ului fac parte membri ai poliţiei israeliene, ai autorităţii fiscale, ai procuraturii, directorul de venituri şi plăţi din cadrul Băncii Israelului, dar şi directorul autorităţii guvernamentale pentru spălare de bani şi terorism.

Mulţi dintre aceşti oficiali consideră banii lichizi o problemă, deoarece permit cetăţenilor să facă evaziune fiscală. Israelnationalnews.com scrie că, în cazul banilor lichizi, este greu de făcut o comparaţie între veniturile unui individ şi suma plătită de acesta la stat. În schimb, într-o economie fără cash, unde totul ar fi electronic, ar fi mult mai simplu de depistat evazioniştii.

Acum, specialiştii trebuie să găsească o metodă prin care toate taxele să fie trecute pe calculator, fără însă a necesita plăţi suplimentare din partea cetăţenilor.

Pe de altă parte, unii dintre analişti sunt de părere că o astfel de măsură ar slăbi economia, deoarece israelienii ar începe să folosească dolari sau alte monezi străine. „Dacă guvernul nu le interzice cetăţenilor să deţină monezi străine, Israelul nu poate scăpa de cash şi de problemele asociate”, susţin analiştii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ