Care era alimentul de bază al românilor în urmă cu 300 de ani

| 21 mar, 2014

Se cunoaste faptul ca mierea are o puternica traditie multimilenara pe teritoriul locuit de geto-daci, mari consumatori de miere si produse din miere.

Acesta traditie arhaica s-a pastrat pâna în zilele noastre, România fiind unul din marii producatori de miere ai Europei. Vizita sirianului în Moldova avea ca scop strângerea de fonduri pentru Biserica (tatal sau Macarie – mai jos in imagine – a fost Mitropolit de Alep-1635 si Patriarh al Antiohiei-1647). Despre consumul de mied si regimul alimentar al moldovenilor din secolul XVII, aflam urmatoarele:

”… Ne-am asezat apoi la masa. Nu era decât bob fiert în apa si mazare sau fasole fiarta, fara ulei, care semana cu mazarichea, si varza pastrata în saramura[1] pentru tot anul, si nimic altceva. Dupa cum am spus, ei nu întrebuinteaza nici vin, nici ulei, afara de sâmbata si duminica, dar ei beau must de mere[2.] Iar pentru noi domnul a pus sa ni se dea, în zilele de miercuri si vineri din post si în timpul acestei prime saptamâni, bere si mied, caci în toata aceasta tara nimeni nu bea apa goala, afara doar de câtiva."

Citeşte continuarea pe descoperă.org.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ