Care sunt motivele pentru care luăm DECIZII GREȘITE?

| 29 mai, 2014

În fiecare zi, suntem puși în fața unui set de opțiuni din care putem alege doar una. Sperăm că facem cea mai bună alegere, însă nu de puține ori se întâmplă să luăm decizia greșită. Motivul ar putea fi explicat de influența mai multor factori care acționează asupra noastră în momentul în care trebuie să ne hotărâm. Devenind conștienți de aceștia, vom putea să facem alegeri mai bune în viitor.

Creierul nu uită deciziile greșite pe care le-ai luat anterior, iar „aceste amintiri pot conduce la defecte de judecată” în viitor, scrie How Stuff Works. De exemplu, în urma unui experiment, un grup de voluntari a luat parte la două teste. Ambele au fost neplăcute, însă unul a fost mai lung, iar finalul a fost plăcut, iar celălalt a fost mai scurt, însă rezultatele nu au fost la fel de mulțumitoare. În final, experții au rugat participanții să aleagă testul pe care ar dori să îl repete. Tendința voluntarilor a fost de a alege exercițiul lung, dar care le-a oferit un final plăcut.

Dorința noastră de a primi o recompensă imediată poate conduce la decizii greșite, deoarece suntem ancorați în prezent și nu ne concentrăm asupra a ceea ce va urma. Acest lucru poate fi explicat de nivelul de endorfine care crește în momentul unei recompensări imediate, dar nu și în cazul celei oferite peste un interval de timp mai lung, explică How Stuff Works.

De exemplu, dacă ar trebui să alegi între a primi o jumătate de cutie de bomboane peste un an și o cutie întreagă peste un an și o zi, cel mai probabil vei aștepta o zi în plus, pentru recompensa mai mare. Însă dacă ai alege între a primi o jumătate de cutie de bomboane acum sau o cutie întreagă mâine, sunt șanse mari să accepți recompensa acum, scrie BBC.

Uneori, deciziile greșite sunt rezultatul informațiilor eronate pe care le deținem despre subiectul alegerii. În general, avem tendința de a ne încrede mai degrabă în informațiile pe care le extragem din experiențele persoanelor cunoscute decât în cele provenite din alte surse. Mai mult, atunci când ai la dispoziție o mulțime de variante și opțiuni, creierul tău este suprasolicitat. Astfel, devine mult mai dificil să analizezi cu atenție datele, pentru a extrage informațiile cu adevărat valoroase și care te pot ajuta să iei decizia corectă, punctează How Stuff Works.

De asemenea, mediul în care iei o decizie și timpul pe care îl aloci pentru a te hotărî pot influența calitatea alegerii. „Deciziile greșite sunt luate în situații stresante și haotice”, punctează Reliable Plant. În cazul în care alegerea este importantă, este esențial să găsești acel loc liniștit care îți permite să gândești limpede.


Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ