Care sunt veștile bune aduse de a treia rectificare bugetară

| 30 noi, 2014

Guvernul arată că rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice pe întregul an de 2,6%, faţă de 2,2% cât se estimase inițial la elaborarea legii bugetului de stat. Informația este cu atât mai îmbucurătoare cu cât ea vine într-un moment în care se lucrează intens la elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor.

La sfârșitul acestei săptămâni, guvernul a dat publicitiății proiectul celei de-a treia rectificări de anul acesta, document care descrie o situație pozitivă a execuției bugetare. Astfel, datele din perioada 1 ianuarie 2014 – 31 octombrie 2014, în baza cărora este construit acest proiect pun în evidenţă un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent.

Și mai important este însă că acest excedent generează spațiul bugetar necear pentru devansarea unor plăți. Astfel, plata către ordonatorii de credite a tranşei aferentă anului 2015 reprezentând titluri executorii ce au ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar va putea fi efectuată în avans, parţial sau integral, în funcţie de creditele bugetare disponibile în bugetele ordonatorilor de credite.

Citește și: A treia RECTIFICARE BUGETARĂ din 2014. Tăieri la Preşedinţie şi Parlament

Iată cum descrie situația delegat al Bugetului, Darius Vâlcov: "Pentru prima data, arieratele bugetului de stat și ale bugetelor locale vor fi egale cu 0, în timp ce deficitul bugetului general consolidat se menține la 2,2% din PIB. Mai mult, dupa ce am fost acuzați că încheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau sa clarific faptul ca tocmai acest lucru ne permite ca peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor, să poată fi cheltuite în 2014. Este o măsură care anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90% și care stimulează consumul intern".

Ca urmare a acestor plăți, veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde lei, deficitul bugetului general consolidat menţinându-se ca valoare nominală la 14,7 miliarde lei şi ca pondere în PIB la 2,2%.

Printre ministerele ale căror bugete vor fi majorate se numără Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educației, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Culturii. De asemenea va fi majorat bugetul Autoritații Naționale pentru Restituirea Proprietăților, respectiv cel al Serviciului Romn de Informații și al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Alte 726,7 milioane lei vor fi alocate primăriilor pentru achitarea arieratelor.

O altă veste bună care vine dinspre proiectul de rectificare bugetară este că în document cabinetul își exprimă optimismul față de evoluția generală a PIB de anul acesta. Astfel, guvernul arată că rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice pe întregul an de 2,6%, faţă de 2,2% cât se estimase inițial la elaborarea legii bugetului de stat. Informația este cu atât mai îmbucurătoare cu cât ea vine într-un moment în care se lucrează intens la elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor. Or, anticiparea unei creșteri economice mai mari decât se crezuse inițial, alături de achitarea în avans a unor cheltuieli, va asigura un spațiu bugetar mai amplu, care va putea fi utilizat pentru finanțarea unor măsuri de natură socială, pentru reduceri de taxe, sau pentru investiții în domenii-cheie.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ