Cât de sănătos este cartoful alături de carne. Anunţul făcut de medici

| 30 sep, 2014

Medicii spun că e foarte important ca adolescenţii sa consume alimente din care să-şi ia numărul necesar de calorii sănătoase în fiecare zi. Iată ce ne este recomandat şi ce trebuie să evităm.

Debutul pubertăţii normale se petrece, în cazul fetelor, de la 9 la 13 ani, iar la băieţi de la 10 ani la 13 ani şi jumătate. Începutul pubertăţii înseamnă dezvoltarea sânilor la fete şi creşterea testiculelor la băieţi. Urmează un salt de creştere în care fetele câştigă aproximativ 20-25 cm, iar băieţii 30 cm. Odată cu creşterea în înălţime, apare inerent şi un salt în greutate. Este momentul în care băieţii încep să aibă nevoie de 2.000 de kilocalorii zilnic, iar fetele de 1.800 de kilocalorii. Caloriile nu trebuie luate din fast food, dulciuri sau sucuri carbogazoase, potrivit csid.ro.

Proteinele sunt de bază!

Un adolescent are nevoie în fiecare zi de o masă hiperproteică. Variante există: de exemplu, poate consuma 100 de grame de carne macră din peşte, pui, vită, porc sau oaie. Carnea se face la grătar, la cuptor, în suc propriu. Nu sunt recomandate prăjelile. Se combină cu o salată mare de vegetale, cu o linguriţă de ulei şi atât. Nu are ce căuta în dietă combinaţia pâine, carne, vegetale şi nici combinaţia carne-cartofi. Aceasta deoarece atât pâinea, cât şi cartofii perturbă digerarea completă a cărnii, deci adolescentul nu va lua tot ce are nevoie din produsul animal.

Datorită meselor proteice, adolescenţii cresc. Nu este vorba doar despre creşterea în înălţime şi în greutate, ci şi de dezvoltarea organelor interne. Este vorba, de asemenea, de construirea unui sistem imunitar performant, deoarece anticorpii se nasc doar cu ajutorul proteinelor.

De ce e vital calciul?

În această perioadă, se acumulează 25% din masa osoasă, aşa că adolescentul necesită zilnic 1 gram de calciu, pe care îl poate lua din lactate, conserve de sardină cu os şi seminţe de in pisate. Apropo de sardine în suc propriu, acestea se pot combina cu puţin ulei presat la rece şi zeamă de lămâie şi constituie masa ideală din punct de vedere al aportului de calciu. Se consumă cu tot cu oase şi astfel corpul primeşte cel mai biodisponibil calciu din toate produsele alimentare, adică cel care e cel mai uşor de absorbit şi de folosit de către organismul uman.

Şi din punct de vedere al aportului de calciu, dar şi din punct de vedere al vitaminelor, e importantă o salată din frunze verzi de orice tip. Iar seara sau dimineaţa se începe cu o cană generoasă de lapte dulce sau lactate fermentate, fără adaos de fructe sau de coloranţi. Şi e vitală activitatea fizică, care forţează calciul să se depună în oase.

Adolescenţii ar trebui să ţină cont că excesul de băuturi răcoritoare şi de energizante perturbă nivelul calciului din oase. Scheletul ajunge la maturitate după 20 de ani şi de aceea, în adolescenţă, se menţine riscul de fractură şi se accentuează tulburările de postură. Atenţie însă! Nu există dureri de creştere în cazul oaselor. În cazul durerilor osoase, adolescenţii trebuie să ajungă de urgenţă la medicul specialist.

Aş mânca o prăjitură!

Este vital ca adolescenţii să nu consume dulciuri concentrate în exces pentru că riscă diabet de tip 2. În timpul dezvoltării pubertare, insulina împiedică o anumită rezistenţă. Insulina este hormonul care introduce zahărul în celule. Din aceste motive, copiii care au în familie diabet de tip 2, pot dezvolta boala la adolescenţă. Dar şi excesul de dulciuri în această perioadă de schimbări hormonale majore poate conduce la acelaşi rezultat. Clinic, rezistenţa la insulină se manifestă prin diverse modificări ale metabolismului glucidic, dar şi printr-o scădere a glicemiei.

Din aceste motive, apare nevoia de dulce pe care trebuie s-o combateţi cu fructe şi nu cu prăjituri. Dar dacă valorile glicemiei sunt mult modificate, mergeţi la specialist. Tensiunea arterială are tendinţa de a creşte în timpul adolescenţei. Cele două modificări fiziologice vin pe fondul schimbării comportamentului alimentar, care nu ţine, paradoxal, de vreo modă. Adolescenţii au tendinţa să mănânce repede, dezorganizat, au tendinţa spre combinaţii glucido-lipidice de tipul fast food. Aşadar, controlaţi pe cât posibil alimentaţia pentru că poate să accentueze riscul de diabet şi hipertensiune. Tensiunea trebuie verificată măcar o dată pe an.

Trebuie să beau şi apă?

Toate procesele de creştere consumă apă. Aşadar, câte lichide sunt necesare în această perioadă? Un copil mare, un adolescent, după vârsta de 10-11 ani, trebuie să bea cât un adult, adică 2 litri pe zi de apă. Lichidele care contează şi sunt folosite de organism includ apa, ceaiul şi sucul natural de fructe diluat cu apă, ca să-i fie redusă cantitatea de zahăr conţinută. Sucurile de fructe făcute la blender trebuie să conţină şi pulpa fructului, dar şi apă plată adăugată. Pulpa fructului conţine fibre care nu vor permite digestia ultrarapidă a zahărului conţinut de fructe.

Am nevoie şi de fructe?

Da, dar fructele trebuie consumate cu tot cu coajă, şi nu pisate sau făcute suc. Un adolescent are nevoie zilnic de o salată diversă de fructe, fără topping-uri inutile. Îi asigură un zahăr bun pentru un organism în creştere. Iar salata de fructe zilnică trebuie să fie completată şi de alte vegetale în stare crudă. Măcar o dată pe zi, oferiţi-i adolescentului o salată cu cât mai multe legume: în aceasta, intră obligatoriu o rădăcinoasă – morcov ras, ţelină, pătrunjel, dar şi frunze verzi de orice tip şi o legumă colorată (roşii, ridichi, ardei).

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 sep, 2014
Sabrina
Venituri suplimentare
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ