Cât valorează PROSTITUŢIA pentru PIB-ul României. Calcul oficial

| 14 oct, 2014

Veniturile din prostitutie vor ridica Produsul Intern Brut al Romaniei cu 180 de milioane de lei, adica 0,03%, potrivit calculelor realizate de Institutul National de Statistica (INS).

Eurostat a cerut statelor membre UE ca, pana pe 1 noiembrie, sa integreze in statisticile nationale si activitatile ilegale ce aduc venituri, considerand ca este vorba despre tranzactii comerciale consimtite in mod liber de participanti.

In aceasta categorie intra prostitutia si traficul de droguri, printre altele. In cazul Romaniei, autoritatile au luat in calcul informatiile obtinute de la ONG-uri si au inmultit numarul femeilor care ofera servicii sexuale cu numarul mediu de clienti si cu zilele lucratoare, rezultand o suma de 180 de milioane de lei din prostitutie pentru anul 2013, informeaza TVR.

Dar persoanele care isi castiga astfel existenta nu o mai duc la fel de bine ca anii trecuti. De exemplu, in 2009, veniturile au reprezentat in jur de 300 de milioane de lei.

Pe regiuni, cel mai bine se castiga in Bucuresti, unde preturile ajuns si la 100 de euro pentru un client, in timp ce situatia din sud-vest este cea mai proasta.

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, sustine ca aceste cifre trebuie luate in seama, astfel ca ar vrea ca prostitutia sa fie legalizata, avand in vedere ca ar aduce bani la buget. Totusi, el nu doreste ca acest lucru sa se intample fara o dezbatere publica serioasa.

INS estima in iunie ca includerea in PIB a activitatilor ilegale (prostitutia si contrabanda cu alcool, tutun, si droguri) ar avea un impact de maxim 0,2%.

In 2013, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat un avans de 3,5% fata de anul anterior, castigand 628,6 miliarde de lei (cam 146 miliarde de euro).


Noile norme pentru calcularea PIB-ului au creat polemici in unele tari, cum este cazul Frantei, care a refuzat sa contabilizeze prostitutia intrucat nu o considera "o activitate comerciala consimtita in mod liber", sau al Suediei, unde "cumpararea de servicii sexuale este un delict", guvernul suedez anuntand in consecinta ca nu are de facut vreo ajustare a PIB.

In schimb, tari precum Spania si Romania, au imbratisat noua metoda de calcul.

Institutul National de Statistica de la Madrid a anuntat ca, in urma recalcularii PIB potrivit acestor norme, in anul 2010 activitatile ilegale au reprezentat 0,87% din PIB, respectiv 9,4 miliarde de euro.

La aceasta suma prostitutia a contribuit cu 3,78 miliarde de euro si traficul cu droguri cu 5,4 miliarde. Diferenta pana la 9,4 miliarde este pusa pe seama contrabandei cu tigari si a pariurilor ilegale.

Similar, traficul cu droguri si prostitutia au marit cu aproape 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) produsul intern brut al Marii Britanii, in 2013, ceea ce inseamna un plus de 1%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ