CĂTĂLIN PREDOIU: Acesta este primul lucru pe care îl vom face când vom ajunge la guvernare

| 21 mai, 23:34

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a prezentat, joi seară, la Realitatea TV, principalele măsuri cuprinse în programul de guvernare al PNL.

În acest sens, Predoiu a afirmat că "acest program este supus permanent adaptării, criticii, dezbaterii", tema sa principală fiind "reclădirea ambiției naționale", care urmărește ca viitorul Guvern să se construiască "pe valoare". Predoiu a subliniat că trebuie adoptate urgent măsuri în domeniul sănătății și educației, în contextul în care bugetul de stat deține resursele financiare necesare, și a evidențiat importanța evaluării sectorului companiilor de stat, precum și a simplificării legislației.

"Acest program nu este doar o listă de măsuri, acest program este un prim pas în construirea unui model propriu de dezvoltare. Timp de 25 de ani, România a încercat să se dezvolte fără să aibă un model coerent integrat. Acest program este supus permanent adaptării, criticii, dezbaterii. Este o agendă a cetățenilor. Trebuie să ne punem problema unui obiectiv strategic legat de reclădirea națiunii. Avem o ambiție națională de a valorifica toate atuurile cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu, pe acest pământ. Tema centrală este reclădirea ambiției naționale pe baza de solidarității, incluziunii, performanței de recunoaștere a valorii și după aceea vom putea să ajungem la bunăstare individuală. Suntem o țară de soluții individuale (...) Am sintetizat ce vrem să facem în câteva schițe. Fără un parteneriat cu societatea, Guvernul nu poate să dezvolte nimic. Guvernul e dator să facă primul pas, să dea exemplul de bună guvernare, dar nu va reuși dacă nu face o legătură de încredere, de solidaritate cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu asociațiile neguvernamentale, cu inteligența românească, cu românii care sunt plecați în poziții-cheie, în străinătate. Nu avem cartografiați românii care au ajuns în poziții-cheie, în instituțiile europene. Fără o solidaritate, fără o bună guvernare nu putem să ajungem la bunăstare. Mesajul meu pentru cetățeni este 'da', vom reuși dacă ne și asumăm ambiții naționale", a declarat Cătălin Predoiu.

În acest context, Predoiu a afirmat că "primul pas de maturitate" pe care PNL urmează să îl facă, după acest program, este modul în care va realiza Guvernul.

"Guvernul se va construi pe valoare. Eu cred în instinctul de conservare politică și maturitate politică a acestui partid. Dacă nu existau aceste lucruri, nu se făcea fuziunea și nu se ajungea la câștigul de anul trecut. În orice partid, din orice democrație, veți găsi grupări, fracțiuni și oameni care au cercuri de interese legitime, politice care negociază, care discută. Nu se va discuta undeva în biroul meu, după colț, ci se va discuta în partid, se va discuta alături de colegi, transparent. E primul pas de maturitate pe care urmează să îl facem după acest program: modul în care facem Guvernul și ce fel de Guvern facem. Nu cred că acest partid are un instinct de sinucidere, ci de construcție. PSD e într-un proces de disoluție, la nivelul capacității de guvernare. PNL este într-un proces de coagulare a acestei capacități", a spus Cătălin Predoiu.

În ceea ce privește primele capitole ale programului de guvernare cu care PNL se prezintă în fața electoratului, Predoiu a detaliat:

"Nu am ajuns să discutăm nume în partid, dar discutăm criterii, de ceva vreme. Primul pas a fost alegerea lui Klaus Iohannis, al doilea programul, pasul trei este să începem să construim o listă, dar discutăm criterii, evocând acest subiect în dezbaterile cu colegii, nu am întâlnit o nuanță în sensul că nu ar trebui să punem pe primul loc valoarea. Programul de guvernare începe cu capitolul 'Sănătate', urmat de capitolul 'Educație'. Trebuie să luăm urgent măsuri în domeniul sănătății și educației. Bani are România și are bugetul țării. Problema e cum se folosesc. Trebuie să îi gestionăm corect. Trebuie să facem o curățenie în economie, cu asta trebuie să începem. Avem un sector al companiilor de stat care apasă foarte greu și pe capitalul privat, dar și pe piața economică, în general. Ce s-a întâmplat cu aceste companii de stat este cunoscut: în timp au fost căpușate cu firme cu afiliere partinică, au fost 'echipate' cu manageri aduși tot pe criterii politice. Acolo trebuie să promovăm altceva", a adăugat Predoiu.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să facem o evaluare a întreg sectorului companiilor de stat. Care mai pot sta în picioare. Sunt unele care sunt ținute în picioare doar prin măsuri artificiale. Dacă nu stau în picioare, trebuie făcut un program de restructurare, dacă nu, privatizate, dacă merg bine, listate la bursă. Acolo este o mină de aur care stă înglodată în noroi. Sute de companii de stat unde nu se face reformă structurală, cum spun cei de la Comisie și FMI. Din incapacitatea de guvernare. S-a încercat acoperirea acestei probleme cu așa-zisă politică de relaxare fiscală. Am în față un raport economic al Comisiei Europene în care se spune negru pe alb: politica de relaxare fiscală, dacă nu e dublată de investiții, e periculoasă pentru că îți creează gaură în buget pe termen scurt, cea ce duce, prin inducție la diminuarea protecției sociale și avem o problemă mare cu sărăcia, în România, culmea, după o guvernare de stânga, și îți menține iluzia că vei crește economic, pe baza consumului. Consumul e un motor de creștere economică dacă este natural: bazat pe crearea de locuri de muncă, pe multiplicarea lor, venită din investiții. Principala greșeală a Guvernului Ponta este că a oprit investițiile publice, iar această creștere economică nu e datorată unor măsuri guvernamentale, ci performanței sectorului privat care exportă. Aceste exporturi sunt competitive prin preț pentru că forța de muncă e prost plătită", a explicat Cătălin Predoiu.

În acest sens, prim-vicepreședintele PNL a subliniat că "reluarea investițiilor constituie prima măsură care trebuie adoptată în zona economică", explicând care sunt etapele anterioare măsurilor de relaxare fiscală, care trebuie implementate.

"Este o minciună că o guvernare de dreapta o să îi sărăcească pe români. Nu, o să îi dea posibilitatea oricărui român care muncește să prospere. Trebuie să intrăm acolo în sectorul IMM-urilor și să facem un program national de simplificare a legislației. Vreau să am un program de simplificare a legislației, de abrogare a legilor inutile, fiecare ministru, pe domeniul lui, trebuie să își simplifice legislația (...) Avem un program, luat de Victor Ponta, de relaxare fiscală, dar, după ce rezolvăm aceste reforme structurale, îmbunătățești colectarea, descătușezi sectorul IMM-urilor și apoi îți poți permite să treci în perioada a doua, să faci o relaxare fiscală sustenabilă, pentru că cea mai mare nenoricire este ca aceasă relaxare fiscală să nu fie continuată. Guvernatorul BNR spunea 'atenție, mai rău este să introduci o măsură, și să o retragi după un an de zile decât să o amâni un pic și să o introduci la momentul oportun'.

De la 1 ianuarie 2016, dacă intrăm la guvernare, TVA va fi redus la 19 la sută. Facem această curățenie în economie. Fără ea nu se poate. Sunt foarte multe taxe și impozite. De ce trebuie să mă duc, de fiecare dată, la ghișeu cu tot felul de taxe, impozite care se fac în numerar? Tot ce înseamnă această birocrație de secolul XIX. Trebuie terminat cu acest lucru. Unul din motivele pentru care am insistat să avem un program făcut înainte, serios, e pentru că am văzut cinci Guverne care au eșuat, pentru că nu au avut înainte un program, de acest fel", a afirmat Cătălin Predoiu.

Pe de altă parte, întrebat dacă este alături de Gheorghe Ialomițianu urmărit penal, într-un dosar desprins din Gala Bute, Cătălin Predoiu a clarificat: 

"Sunt pentru verificarea oricărui ministru, a oricărei semnături, poate chiar să facem un program național, să luăm la mână toate semnăturile, făcute de toți miniștrii. Ca să existe un dosar 'Predoiu', trebuie să existe un aviz. Numai dacă această informație era verificată, se vedea că nu e un dosar. O fi un dosar în rem, nu știu și n-am nicio emoție. Ar fi trebuit o astfel de procedură care nu există, la ora asta. Nu am cunoștință despre ce s-a vorbit. Din nou, amintesc de faptul că am spus: 'nu consider că un politician trebuie să stea în viața publică, dacă are o problemă de integritate'. Mi-am asumat acest lucru în scris", a conchis Cătălin Predoiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ