Câţi bani au băgat bucureştenii în buzunarele Apa Nova în urma majorărilor de tarife (DNA)

| 25 sep, 13:01

Procurorii DNA îi acuză pe inculpaţii din dosarul Apa Nova, Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, că au determinat, prin trafic de influenţă, creşterea tarifelor la apa pentru bucureşteni, astfel încât compania de apă să-şi mărească veniturile şi profitul.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, din postura de reprezentant al unui grup de interese format din firme străine, s-a folosit de influenţa pe care Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu o aveau asupra funcţionarilor şi consilierilor din Primăria Generală şi Primăria Sectorului 1, determinând astfel obţinerea de contracte sau majorări de tarif la apă pentru populaţie, acuză DNA.

În urma acestor manevre repetate, compania Apa Nova şi mărit substanţial veniturile şi profitul, mai arată procurorii. Faţă de un profit de 85 de milioane de lei în 2011, Apa Nova a realizat aproape 120 de milioane de lei profit în 2012, ca urmare a majorării extraordinare de tarif pentru populaţie.

Pentru aceste servicii, cei trei primeau bani de la firmele ale căror interese le susţineau, acuză procurorii. Banii veneau sub formă de contracte de consultanţă şi, de multe ori, erau plătiţi înainte de emiterea hotărârilor de consiliu local favorabile companiei Apa Nova, mai precizează DNA.

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost reţinuţi joi de DNA Ploieşti într-un dosar de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă în legătură cu Apa Nova Bucureşti.

Citeşte şi: SCANDALUL APA NOVA: Berevoianu, Moisescu şi Semenescu, scoşi încătuşaţi din sediul DNA UPDATE

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 24 septembrie 2015, a inculpaților:

SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- trafic de influență (2 infracțiuni), 
- cumpărare de influență (2 infracțiuni),

MOISESCU VLAD OCTAVIAN (sub control judiciar în altă cauză) și BEREVOIANU COSTIN, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008 - 2015, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada 2008-2015, inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al Mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian utilizând relația preferențială pe care o avea cu inculpatul Moisescu Vlad-Octavian (respectiv ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consilului Local al Sectorului 1 București), a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile).

Urmare a acestei înțelegeri, inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc.

Spre exemplu, în perioada ianuarie - aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.

În același context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.

În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate.

În cazul inculpatului Moisescu Vlad-Octavian caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că: 
- unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, 
- unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, 
- erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document, 
- au existat contracte semnate după efectuarea plății.

Pe de altă parte, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată:
- încheierea unor contracte de consultanță, 
- încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului, 
- încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.

Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.

Inculpaților Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian și Berevoianu Costin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 25 septembrie 2015, să fie prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 oct, 21:13
sorin
De ce suntem vazuti peste tot!
De ce suntem vazuti peste tot! O oferta, daca nu e serioasa, este vazuta un timp, apoi dispare. Insa noi suntem deja de ani de zile pe piata si suntem vazuti din ce in ce mai des! De ce! Pentru ca aici totul este extrem de serios! Cautam colaboratori la fel de seriosi, care vor cu putere sa-si cladeasca un viitor mai bun. Solicitati acum informatii la adresa de email: [email protected]
29 sep, 14:45
Gabi
"Scuturati-i" pe francezi...
Cei trei indivizi nu sunt decat "mana lunga" a francezilor de la Veolia care au vazut ( si vad inca ) Romania drept o tara bananiera in care pot face profituri NESIMTITE ( precum si austriecii de la Petrom ) cumparand si mituind oficiali cu functii de raspundere. Cata vreme noi, cetatenii, si Justitia din Romania le vom tolera astfel de comportament , NIMIC NU SE VA SCHIMBA !!!
26 sep, 09:06
Nicu
Apa mizerabila
La fel este si -n Jud. Constanta cu firma RAJA. Apa este foarte murdara si urit mirositor,pretul foarte ridicat insa nu ai cui sa reclami.Este un abuz, au pus MONOPOL. Nu exista concurenta,nu permite sa fie si alte firme in acest domeniu.Mai nou vin cu un nou regulament,unde sunt lipsiti de orice raspundere si multe altele ce sunt ilegale.Dar avem unde sa facem plingere?
25 sep, 23:23
patricia
oferta de lucru
Oferta de lucru la domiciliu!
Avem nevoie de operatori online pentru postare de anunturi. Conditii minime: acces la internet, disponibilitate 3 h/zi, telefon mobil. Dorim sa colaboram cu persoane serioase, dedicate si perseverente intr-un proiect unic la nivel national. Asiguram in schimb profesionalism si performanta, iar castigurile ajung la 300 euro lunar. Solicita mai multe detalii la adresa: [email protected]
Anunt valabil pentru toate localitatile din tara.
25 sep, 20:16
adrian
coruptie la apa nova
ma bucur ca in sfarsit cineva ia la intrebari apa nova de ce spun asta pentru ca apa a dat-o dumnezeu iar astia isi umplu buzunarele de la noi , eu ma rog de 4 ani sa schimbe un contor de apa care imi ia 400 de lei pe luna din buzunar , niste nesimtiti dar de vina si trebuie sa raspunda si ei sant guvernantii care au dat toate resursele tarii la straini pentru un pumn de arginti , de unde bunastare daca noi nu mai avem nimic

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ