CAUȚI DE MUNCĂ? Peste 62.000 locuri de muncă erau vacante în lunile trecute. VEZI în ce domenii

| 18 mai, 10:17

Un număr de 62.200 locuri de muncă erau vacante în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 1.500 față de trimestrul anterior, iar cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,95%), potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

În trimestrul I 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,31%, în creștere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2016, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,04 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante s-a majorat cu 3.900.

În primele trei luni ale acestui an, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,95%), urmată de sănătate și asistență socială (3,02%), respectiv de activități de spectacole, culturale și recreative (2,62%). 
În industria prelucrătoare s-au concentrat puțin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.800 locuri vacante), cu o rată de 1,34%.

Sectorul bugetar a însumat puțin peste 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.400 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 9.900 locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.300 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,15%, respectiv 100 locuri vacante).

Prin comparație cu trimestrul patru din 2016, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în intermedieri financiare și asigurări (+0,54 puncte procentuale), construcții (+0,27 puncte procentuale), respectiv alte activități de servicii (+0,26 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a urcat în industria prelucrătoare (1.300 locuri vacante), urmată de construcții (1.000 locuri vacante) și de intermedieri financiare și asigurări (500 locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activitățile de informații și comunicații (-0,19 puncte procentuale), comerț (-0,15 puncte procentuale), respectiv învățământ (-0,09 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante tot aceleași activități economice s-au evidențiat, astfel: comerț (-1.100 locuri vacante), respectiv învățământ și informații și comunicații (-300 locuri vacante fiecare în parte).

Față de același trimestru al anului anterior, atât rata cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat creșteri importante în sănătate și asistență socială (+0,55 puncte procentuale, respectiv 2.200 locuri vacante), respectiv în administrația publică (+0,48 puncte procentuale, respectiv 1.500 locuri vacante).

Diminuări mai importante ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în hoteluri și restaurante (-0,27 puncte procentuale), respectiv în industria extractivă (-0,26 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în activitățile de construcții (—700 locuri vacante), respectiv în cele de comerț (—600 locuri vacante).

În trimestrul I 2017, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât și a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,80%, respectiv 18.500 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,76%, respectiv 200 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai Executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (0,83%, respectiv 2.700 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, în T1 rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante creșteri în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (+0,16 puncte procentuale), respectiv de funcționari administrativi — grupa majoră 4 (+0,15 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante acesta a crescut semnificativ în rândul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați — grupa majoră 7 (700 locuri vacante).

În rândul ocupațiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 și de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (-0,11 puncte procentuale fiecare în parte) s-au observat cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, această din urmă grupă majoră cunoscând și cea mai importantă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (—600 locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai relevante creșteri au fost în ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (+0,25 puncte procentuale), în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, și în ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+1.400 locuri vacante), în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante.

Cele mai importante scăderi atât ale ratei cât și ale numărului locurilor de muncă vacante au fost pentru ocupațiile de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (-0,09 puncte procentuale, respectiv — 300 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (-0,06 puncte procentuale, respectiv — 100 locuri vacante).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ