Cazanciuc, ATAC DUR la Udrea şi Ridzi: Închisoarea nu e hotel. E la limita demnităţii umane

| 05 mar, 14:46

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat joi că nu reprezintă o noutate faptul că închisoarea nu este hotel, dar a subliniat că pentru a construi noi penitenciare şi a le moderniza pe cele existente la standarde europene România ar avea nevoie de cel puţin un miliard de euro, transmite Agerpres.

"Din păcate, foarte mulţi oameni care astăzi se află într-o situaţie dificilă au avut ocazia ca, foarte mulţi ani, să facă ceva pentru sistem şi, din păcate, nu au făcut. Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Aşa este. Închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi de foarte multe ori este la limita demnităţii umane. Aşa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se întâmplă în mare măsură după '89. În 2005 am fost la conducerea penitenciarelor şi cred că am văzut aproape toate penitenciarele din România, ştiu cum arată. Din păcate, din 2005 până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic", a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va urma sfatul Monicăi Iacob Ridzi de a vizita penitenciarele din ţară în care deţinuţii trăiesc în condiţii inumane.

El a adăugat că România nu îşi permite efortul financiar "imens" necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent câtă voinţă ar avea clasa politică.

Sentinţa ELENEI UDREA şi declaraţiile avocatului MARIUS STRIBLEA

"10.000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar dacă am avea toate resursele financiare mâine. Să scoatem penitenciarele aflate în centrul oraşului în afara oraşului în condiţii decente nu este posibil peste noapte şi România nu are această resursă financiară, de aceea singura formulă pe care noi am identificat-o pentru a face ceva de fond şi nu doar de formă este o finanţare europeană. Administraţia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevărat nu foarte mult, dar pe soluţii punctuale", a precizat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă deţinuţii pot finanţa modernizarea celulelor din banii proprii, Cazanciuc a spus că regimul de detenţie are nişte reguli foarte clare în funcţie de modul în care se execută pedeapsă.

"E foarte complicat (...) să spunem cine să stea în condiţii mai bune sau nu. Fiecare stă în condiţiile în care trebuie să stea, potrivit regimului de detenţie. Noi o să încercăm, în perioada următoare, să suplimentăm bugetul administraţiei pentru a face condiţiile de detenţie mai aproape de limita demnităţii umane. Discutăm de penitenciare construite în urmă cu 100 de ani, în care indiferent cât am investi noi nu avem ce să facem. Un penitenciar construit acum 100 de ani în centrul oraşului ar trebui să-l dărâmăm şi să construim altul. Pentru a construi penitenciare care să acopere deficitul potrivit standardelor europene şi pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel puţin un miliard de euro", a precizat Cazanciuc.

S-au înmulţit ATACURILE împotriva DNA şi a justiţiei. Cazuri notorii: New York Times, Hurezeanu, Ridzi, Udrea, Diaconescu

El a arătat că, în ultimii trei ani, numărul de deţinuţi nu a crescut, sunt în jur de 30.000 de deţinuţi şi nu se estimează în perioada următoare o creştere a acestui număr chiar dacă în dezbaterea publică pare că va fi o avalanşă de noi deţinuţi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ