CCR discută astăzi sesizarea Avocatului Poporului privind legea cartelelor prepay

| 16 sep, 2014

Curtea Constituţională a României (CCR) discută marţi sesizarea Avocatului Poporului (AP) privind Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, au precizat, luni, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

CCR va dezbate obiecţia de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile Legii de modificare şi completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. 
Pe 9 iulie, AP a sesizat Curtea cu Legea de modificare a OUG 111/2011 invocând că actul normativ contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constituţie deoarece soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva considerentelor reţinute în Decizia CCR nr. 1258/2009. 
AP a apreciat că legea privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie. 
În opinia autorului sesizării, legea criticată nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar. 
De asemenea, AP a arătat că actul normativ contestat nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal. 
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, a înaintat luni CCR punctul de vedere al DIICOT referitor la sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay. 
"DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile", susţine DIICOT, în comunicatul remis luni AGERPRES. 
În 2 iulie, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de act normativ care prevede că orice persoană care cumpără o cartelă pre-plătită trebuie să pună la dispoziţia vânzătorului numai datele de identificare din buletin sau pe cele din paşaport ori din permisul de conducere. 
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice a fost adoptat cu 195 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 75 de abţineri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ