Cioloş: Micii româneşti vor putea fi produşi în continuare după reţeta tradiţională

| 10 mar, 2014

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, luni, că micii vor putea fi produşi, în continuare, după reţeta tradiţională şi vor fi putea fi exportaţi în UE, după ce Comitetul SCFCAH a dat o derogare României privind folosirea bicarbonatului de sodiu.

"Votul de astăzi (luni - n.r.) arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei Europene, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului", a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Acesta a mai precizat că decizia înseamnă "nu numai că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională, dar pot fi şi exportaţi pe piaţa europeană".

Anterior, surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că SCFCAH (Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor) a decis, luni, să acorde o derogare României pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a altor aditivi necesari preparării pastei de mici.

Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a decis, luni, să acorde o derogare Românie pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a altor aditivi necesari preparării pastei de mici, au precizat pentru MEDIAFAX surse europene.

Reuniunea de luni a SCFCAH a fost organizată la cererea mai multor state care au dorit diverse derogări pentru folosirea unor aditivi în prepararea unor produse tradiţionale.

România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a carminului în pasta de mici. Derogarea obţinută luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse.

Potrivit surselor citate, decizia SCFCAH permite României să exporte mici în Uniunea Europeană.

Acelaşi Comitet stabilise, la 20 februarie, să amâne proiectul de regulament al Comisiei care autorizează folosirea aditivilor necesari pastei de mici pentru luna iulie. Termenul a fost devansat ca urmare a presiunilor făcute de mai multe state.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ