Ce a decis Inspecția Judiciară în cazul lui TĂRICEANU. Reacţia şefului Senatului

| 17 mar, 14:53

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adus atingere independenţei sistemului de justiţie, prin declaraţiile făcute cu privire la faptul că avizarea începerii urmăririi penale a liberalului Varujan Vosganian ar fi transformat România într-o „republică a procurorilor”, a stabilit Inspecția Judiciară.

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul în care a analizat afirmaţiile făcute de Tăriceanu, după ce senatorii au decis să nu ridice imunitatea lui Varujan Vosganian.

Raportul IJ urmează să fie discutat în ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din această săptămână.

Pe 19 februarie, judecătorul Horațius Dumbravă susținea, în plenul CSM, că se impune sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, referitoare la 'republica procurorilor'.

'A fost declarația domnului președinte al Senatului României, care solicita CSM să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și declarațiile procurorului general legate de ridicarea imunității parlamentare a senatorului Varujan Vosganian. Cred că putem analiza acum, în plen, dacă sesizăm sau nu Inspecția Judiciară și în același context aș considera că se impune sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile domnului președinte al Senatului, care au totuși gravitate prin ceea ce spune. Dumnealui spune că trăim în republica procurorilor, că justiția se imixtionează în activitatea Guvernului', spunea la acea vreme Dumbravă.

Reacţia lui Tăriceanu a fost promptă. "Cred că într-o democrație, cum este și România, într-o democrație parlamentară, opiniile politice ale cetățenilor, și bineînțeles că aici includ și opiniile politice ale parlamentarilor, iar in ceea ce mă privește în dubla calitate, de senator și de președinte al Senatului, nu pot să fie cenzurate de nimeni. Subliniez, am libertatea să-mi exprim punctul de vedere politic asupra funcționării statului și a instituțiilor din componența sa", a declarat Tăriceanu, la Senat.

El a precizat că nu este vorba de imunitate. "Este vorba de libertatea de expresie și libertatea opțiunilor politice și a aprecierilor politice în calitate de parlamentar, pe care am dreptul și obligația să le fac, așa încât aceste declarații nu constituie în niciun fel vreun amestec sau vreo ingerință de orice fel. Aceste aprecieri le putem face cu toții, le poate face presa, le pot face cetățenii simpli și le fac și eu, bineînțeles, ori de câte ori consider că e necesar", a adăugat Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ