Ce a făcut Ponta zilele acestea în SUA. O săptămână bună pentru România

| 28 sep, 2014

Săptămâna aceasta primul-ministru Victor Ponta s-a aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la reuniunea anuală a ONU, dar și la alte întâlniri importante pentru România.

În esență, activitățile lui Victor Ponta în Statele Unite pot fi împărțite în două mari categorii. Pe de o parte, palierul politico-diplomatic, în care au figurat prezența la lucrările Adunării Generale a ONU și întâlniri cu reprezentanți de rang înalt ai administrație americane, pe de altă parte, palierul economic, în care o atenție importantă a fost acordată sectorului energetic.

Desigur, cel mai important moment de pe durata vizitei premierului României în SUA a fost reprezentat de discursul ținut în fața Adunării Generale a ONU, în care a reiterat sprijnul României pentru Ucraina și pentru integritatea sa teritorială. El a insistat şi asupra faptului că România, în calitate de membru al Uniunii Europene care ocupă o poziţie strategică în zonă, susţine procesul de integrare europeană atât a Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi Georgiei.

Discursul de la ONU a avut loc după ce, în prealabil, Victor Ponta a avut o întrevedere cu președintele american Barack Obama și o întâlnire cu Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, cu care a discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, tot cu doamna Nuland a fost discutată şi modalitatea concretă de sprijin logistic pe care România îl va acorda coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic, al cărei comportament a fost condamnat ferm şi fără echivoc de către liderul Executivului de la București.

Pe de altă parte, problemele de ordin economic au fost lăsate pentru vineri, când premierul român s-a aflat la Houston, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei Halliburton, dar și cu preşedintele companiei ExxonMobil. De asemenea, el a luat parte la evenimentul "România, poarta către un sector energetic sigur şi diversificat", găzduit de World Affaire Council din Houston, și a vizitat Centrul tehnologic al ExxonMobil. Primul-ministru a discutat cu reprezentanţii conducerii companiilor americane despre evoluţia operaţiunilor din perimetrul Neptun, a reasigurat că România va continua să sprijine investiţiile ce se efectuează în zona românească a Mării Negre şi a încurajat accelerarea programului de foraje.

Tot din punct de vedere economic, o altă problemă importantă a fost cea a implicării americane pe piața gazelor naturale din România. Deja ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a confirmat că firma Stratum Energy va deveni al treilea producător de gaz din România, după Romgaz şi Petrom cu o producţie anuală de peste 0,5 miliarde mc, după ce va investi peste 150 milioane de dolari în 2015 în dezvoltarea descoperirii de gaz convenţional. Devine astfel evident că, pe lângă valoarea strict economică, toate aceste întâlniri realizate cu oameni de afaceri americani au și o încărcătură politică, din moment ce ele ajută la atingerea de către România a independenței energetice și, implicit, a scăderii influenței Rusiei în țara noastră.

Vizita lui Victor Ponta în SUA reprezintă un moment important pentru țara noastră și pentru relația sa cu partenerii săi occidentali. Programul extrem de încărcat al premierului a fost conceput de așa natură încât întâlnirile de pe agendă să fie atent țintite, astfel încât să se obțină rezultatele scontate politic și economic. Faptul că o asemenea atitudine pragmatică caracterizeză activitatea externă a premierului României reprezintă un plus pentru țara noastră, care are șansa să fie reprezentată de un politician tânăr și pragmatic care chiar realizează ceva concret.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 sep, 2014
Grig
Hehehe
ce va mai place sa-l pupati in kur pe pontac....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ