Ce autostrăzi vor mai fi gata în România

| 14 sep, 2014

După ce ani la rândul cabinetele conduse de Emil Boc s-au remarcat prin încetinirea ritmului de construcție a șoselelor de mare viteză sau prin amânarea unor lucrări ca urmare a intereselor de partid ce urmăreau satisfacerea clientelei portocalii, actualul Executiv a demarat o serie de lucrări de infrastructură care să conecteze regiunile țării.

Una dintre lucrările importante de infrastructură rutieră importante pentru conectarea țării noastre de Occident și pentru atragerea de INVESTIȚII din partea companiilor străine este Autostrada Transilvania. Contractul autostrăzii care trebuia să conecteze orașele transilvănene de pe ruta Brașov-Borș a fost semnat în 2004 cu compania Bechtel. Șoseaua de mare viteză urma să aibă 415 kilometri și să fie gata în 2011. Lucrările au demarat în 2004, însă acestea au fost întrerupte în anul 2005 la ordinele lui Traian Băsescu. După mai multe amânări, compania americană a reușit să finalizeze doar 52 de kilometri de autostradă pe porțiunea Turda-Câmpia Turzii la un preț uriaș de 1,4 miliarde de EURO. Din cauza amânărilor succesive construcția Autostrăzii Transilvania a fost compromisă, de la un preț inițial de 2,2 miliarde de euro, lucrările de construcției la șoseaua de mare viteză au fost umflate până la aproape 10 miliarde de euro. Pentru a stopa jaful la Autostrada Transilvania guvernul a pus capăt acestui jaf prin rezilierea contractului cu Bechtel.

Cabinetul condus de Victor Ponta a adus vineri o veste bună românilor prin confirmarea continuării lucrărilor la Autostrada Transilvania. În acest moment se lucrează la autostradă pe secțiunea Gilău-Nădășel, construcția urmând să fie finalizată în 2015. Până la începutul anului viitor vor fi începute lucrările și studiile de fezabilitate și pentru alte secțiuni ale autostrăzii. Tronsonul Suplacu de Barcău–Borş ai cărui 60 de kilometri au fost finalizaţi în proporţie de 50%,  se află în stadiu final de verificare a ofertelor primite din partea constructurilor, urmând ca lucrările să demareze după finlizarea licitației. În ceea ce privește secțiunea Mihăiești-Suplacu de Barcău, în acest moment se reface studiul de fazabilitate. Întreaga secțiune ce leagă municipiul Cluj-Napoca de Ungaria va fi finanțată din bugetul de stat. Cabinetul se află în stare avansată de negocieri cu Bruxelles-ul pentru a obține finanțarea din FONDURI europene a lucrărilor dintre Câmpia Turzii spre Târgu Mureş. Anul acesta CNADNR a organizat licitații pentru construcția secțiunilor  Câmpia Turzii - Ogra (37,2 kilometri) și Ogra - Târgu-Mu­reş (14,6 kilometri plus drum de legă­tură de 4,7 kilometri), urmând ca câștigătorii licitațiilor să fie anunțați în curând.

Cluj-Napoca va fi conectată de autostrada Sibiu-Nădlac prin construcția unui drum de mare viteză între Turda și Sebeș. Pe această viitoare autostradă au fost deja alocați BANI pentru construcția secțiunilor 3 și 4 dintre Sebeș și Turda, urmând ca lucrările să fie finalizate în 2016. În ceea ce privește autostrada Nădlac-Sibiu, în acest moment se lucrează pe mai multe secțiuni pentru finalizarea lucrărilor la mijlocul anului 2016. În urma finalizării lucrărilor aflate acum în construcție, Transilvania va avea cea mai vastă reţea de autostrăzi. Demararea lucrărilor de construcție de autostrăzi în următoarea perioadă pe secțiunile Comarnic – Braşov, Sibiu – Piteşti şi Târgu Mureş – Iaşi va reuși să unească toate regiunile țării prin șosele de mare viteză.

Pe lângă miza economică, demararea unor lucrări pentru construcția de autostrăzi în țara noastră are și o miză simbolică. În 2018 țara noastră va aniversa centenarul Marii Unirii și este foarte important ca toate regiunile istorice să fie unite prin autostrăzi. Prin intermediul construcției de șosele de mare viteză, care să conecteze toate regiunile țării, actuala coaliție de guvernământ dorește să îndepărteze discrepanțele de dezvoltare între diferitele părți ale țării și să ofere noi premise pentru dezvoltarea economică care să se regăsească în cele din urmă în buzunarele tuturor românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 sep, 2014
Pet Cri
Sun de aproape 3 ani la guvernare si nu au terminat nici autostrazile incepute de Boc.
Promisiuni si tepe. M-am saturat de ei.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ