CE: Colectarea TVA-ului este în România printre cele mai SLABE din UE

| 29 oct, 11:55

Comisia Europeană a constatat că România a înregistrat progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte mixul de taxe şi reforma ANAF, dar are încă probleme cu colectarea taxelor, în special la TVA, deficitul de colectare în acest caz fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană, a declarat joi Carmen Mărcuş, analist de politici economice în cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

"Evaluarea Comisiei este că s-au înregistrat progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte mixul de taxe şi reforma în curs a ANAF, dar colectarea veniturilor rămâne scăzută în continuare iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE", a spus Carmen Mărcuş în cadrul unei conferinţe pe teme de conformare fiscală. 

Ea a subliniat şi importanţa coordonării politicilor naţionale la nivel european, având în vedere că efectele măsurilor adoptate pe plan intern nu se opresc la graniţa ţării respective. 

"În cadrul semestrului european, în fiecare an, Comisia emite recomandări specifice de ţară şi pentru politicile economice ale fiecărei ţări membre iar una dintre primele recomandări ale CE pentru România în 2015 vizează politicile bugetare şi fiscale. Pe de o parte, CE recomandă atingerea şi menţinerea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO). România este la MTO din 2014 deja, în acest context veniturile fiscale reprezintă un element central al bugetului public. Pe de altă pare CE recomandă ca România să pună în aplicare strategia cuprinzătoare de respectare a obligaţiilor fiscale şi să consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarată", a mai spus Carmen Mărcuş. 

Potrivit acesteia, în urma celor trei acorduri de împrumut cu FMI, BM şi CE, atât specialişti români cât şi specialişti străini spun că România nu a stat niciodată mai bine din punct de vedere macroeconomic. "Deficitul bugetar este la 1,5% din PIB, datoria publică este sub 40% din PIB, deci departe de pragul de 60% stabilit la nivel european. Iar în această construcţie, politica fiscală este primul palier deasupra fundaţiei (stabilitatea macroeconomică-n.r.), care trebuie întărit atunci când maşinăria macroeconomică se clatină, şi este de asemenea primul palier care poate să dăuneze unei stabilităţi macroeconomice cu greu dobândite în aceşti ani cu un efort masiv atât al guvernanţilor cât şi al populaţiei", a mai spus reprezentantul CE. 

Pe de altă parte, în opinia oficialului citat, politica fiscală şi conformarea fiscală reprezintă gardieni importanţi ai reformelor structurale, pentru singurul motiv că dacă nu ai suficienţi bani colectaţi la buget nu ai cum să investeşti mai mult în domenii precum educaţia, sănătatea etc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ